TŞOF Başkanı Apaydın Açıklaması 'Uber Bize Göre Korsandır Ve Kabul Edilebilir Bir Tarafı Yoktur'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Feviz Apaydın, son dönemlerde gündeme gelen Uber ile ilgili, "Kim ne derse desin Uber bize göre korsandır ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Eğer böyle bir sistem kurulacaksa, bizim belediyelerimiz var ve bunun daha iyisini yapabilirler" dedi.

TŞOF Başkanı Apaydın Açıklaması 'Uber Bize Göre Korsandır Ve Kabul Edilebilir Bir Tarafı Yoktur'
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun (TŞOF) yeni seçilen 107 oda başkanı, TŞOF Başkanı Feviz Apaydın ile Ankara’da bir araya geldi. Başkan Apaydın burada gerçekleştirdiği konuşmada oda başkanlarına yeni görevlerinde başarılar diledi. Apaydın, "Son günlerde zamlarla beraber esnafımızın zor duruma düştüğü bir gerçektir. Gelen enflasyon dolar ve euro’daki artışlar bizi direk etkilemektedir. Kullandığımız yakıt tamamen dövize endekslidir. Haftanın belli saatlerinde bakanlıklarda bu konuda mücadele veriyoruz. Gelirimiz, giderimizin çok altında kalıyor. Bu akşam da tekrar motorine bir miktar zam yapıldığı bir gerçektir" ifadelerini kullandı.

Program çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, yeni seçilen 107 oda başkanıyla tanışmak için bugün Ankara’da toplandıklarını belirtti.

Son günlerde akaryakıta yapılan zamlara da değinen Apaydın, "Her gün petrol ürünlerine zam geliyor. Bunlardan en çok etkilenen şoför esnafı oluyor. Bizim ham madde girişimiz petrol. Petrol ana gövdemiz olduğu için gelen zamlar bizi zor durumlara düşürüyor. Yediğimiz ekmekten içtiğimiz suya kadar petrol var. Uzun zamandır zam almamış meslek odalarımız var. Bunlar için bir çalışma gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.



"Uber önce bu kadar anlaşılmamıştı"

Uber ile ilgili gelen soruya ise Apaydın, "Uber önce bu kadar anlaşılmamıştı. 2017 ve 2018 yılının bugünlerinde Uber’den çokça bahsetmeye başladık. Bunu meclise kadar taşıdık. Türkiye’de her şeyin bir alt yapısı ve kanunu vardır. Biz onlara göre çalışmalarımızı yürütürüz. Şehir içindeki yolcu taşımacılığı biliyorsunuz ticari taksiyle yapılır. Taksilerde taksimetre olma mecburiyeti vardır" diye cevap verdi.

"Kim ne derse desin Uber bize göre korsandır ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur"

Uber’in dış kaynaklı bir firma olduğunu vurgulayan Başkan Apaydın, "Türkiye’de bir ağ kurmuş ve internet ortamında erişimi sağlıyor. Bu şekilde taksicilik hizmeti veriyor. Aldıkları belgeler kandırmaca bir belge. Korsan yolcu taşıyorlar. Bunların aldıkları belge, bir noktadan bir noktaya zamanlı yolcu taşıma belgesidir. Oysaki bunlar internet üzerinden tek tuşa basarak taksi çağırma yöntemiyle hareket ediyorlar. Kim ne derse desin Uber bize göre korsandır ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Bunun peşini bırakmayacağız. Bu işten ekmek yiyen 75 bin esnafımız var. İstanbul’da taksi sayısı az olabilir. İllerde taksilerin adetlerini belediyeler belirler. Eğer taksi yetmiyorsa, başka bir versiyonda taksi ihalesi yapılabilir ve o taksinin bedeli belediyeye gider daha sonra çalışma ortamı oluşturulur" değerlendirmesinde bulundu.

"Eğer böyle bir sistem kurulacaksa, bizim belediyelerimiz var ve bunun daha iyisini yapabilirler"

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Bu firmanın olduğu yerde belli değil yani bir merkezi de yok. Aldığımız duyumlara göre ana merkezleri Hollanda. Bunlar pos makinesinden parayı çekiyorlar ve para yurt dışına gidiyor. Yüzde 20 komisyon ise taşıyanın cebine giriyor. Eğer böyle bir sistem kurulacaksa, bizim belediyelerimiz var ve bunun daha iyisini yapabilirler. Bir araya gelebiliriz ve bizim de bilgilerimiz doğrultusunda daha ileri boyutlarda işletmeler kurabiliriz. Uber’e karşı İstanbul Belediyesi bir çalışma gerçekleştiriyor."
Kaynak: İHA