Ormanlarda 'Çam Kese' Böceğiyle Biyolojik Mücadele

Akseki ilçesinde kızılçam ağaçlarını tehdit eden orman zararlısı çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

Akseki Orman İşletme Müdürü İsmail Kaya, müdürlüğe bağlı Akseki, İbradı, Murtiçi ve Geriş orman işletme şefliği sınırları içinde bulunan ormanlık alandaki çam ağaçlarının kurumuş gibi görünmesine yol açan çam kese böcekleriyle mücadelenin başlatıldığını belirtti.

Özellikle kızılçam ağaçlarının dallarına yuva yaparak, ağaçların kurumuş gibi görünmesine yol açan çam kese böceğinin çoğalmasının, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından laboratuvar ortamında üretilen "calosoma sycophanta" böcekleriyle önleneceğini kaydeden Kaya, çam kese böceğinin, kızılçam ağaçlarının tepe sürgünlerine yakın dallarda beyaz pamuksu keselerde barındığını ifade etti.

Çam kese böceğine karşı biyolojik mücadelenin önemini vurgulayan Kaya, şunları söyledi:

"Aslında bir kelebek türü olan çam kese böceği, ülkemizin güneyindeki kızılçam ormanlarını tehdit eden en önde gelen zararlıların başında yer alıyor. Hedefimiz kızılçam ağaçlarına zarar veren bu böceklerin zararını biyolojik yöntemlerle asgari düzeye indirmek. Orman Genel Müdürlüğü, ormanda kimyasal mücadeleyi doğadaki diğer canlıların zarar görmemesi adına uygun görmüyor. Bu sebeple biyolojik mücadeleye başladık. Laboratuvar ortamında üretilen 'calosoma sycophanta' böcekleri ormana salınmaya başlandı. Bu böcekler çam kese böceğini yiyerek çoğalmasını engelliyor."

Kaya, ilk etapta doğaya 2 bin "calosoma sycophanta" böceğinin ormanlara bırakıldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA