'İş Sektöründe Teşvikler Arttı'

Edirne Valisi Özdemir: 'Türkiye son yıllarda ekonomik anlamda dünyada her alanda üretim yapıyor. Başta savunma sanayi olmak üzere önemli sektörlerin ihtiyacını karşılayan bir aşamaya geldik' Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı Kaya: 'Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ikinci faz olarak bu yıl seferberliğin devam kararı alındı. Şimdi yollara düştük, kariyer günleri ve fuarlarla bunları destekliyoruz.'

Edirne Valisi Günay Özdemir, "Türkiye son yıllarda ekonomik anlamda dünyada her alanda üretim yapıyor. Başta savunma sanayi olmak üzere önemli sektörlerin ihtiyacını karşılayan bir aşamaya geldik." dedi.

Türkiye İş Kurumu, Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Üniversitesi Kariyer Merkezi işbirliğinde Balkan Kongre Merkezi'nde "Edirne İstihdam Fuarı" düzenlendi.

Vali Özdemir, fuarın açılışıyla ilgili düzenlenen törendeki konuşmasında, son yıllarda Türkiye'nin ekonomik anlamda ciddi hamleler yaptığını söyledi.

Türkiye'nin 2017 yılında dünyada en fazla büyüyen ülkelerden birisi olduğunu belirten Özdemir, "İhracat olarak artışın olduğunu Edirne olarak en iyi görenlerdeniz. Rahmetli Süleyman Demirel'in bir sözü vardı; 'Ben ekonomistlerden, yorumcuların dediğinden daha çok yollardaki kamyonlara bakarak ekonominin gidişini, gidişatını takip ediyorum. Yollarda kamyonlar çoksa ekonomi iyi yönde' diyordu." diye konuştu.

Basının son 4,5 aydır tır kuyrukları ile ilgili haberler yaptığını ve tırcıların kuyruklardan şikayetçi olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Şu anda 4 aydır tırlarla ilgili ihracatımızda yüzde 14 artış var. Bu da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi ihracat anlamında da ciddi bir artış içerisinde. Daha önceden günlük olarak 750-800 tır geçerken şu anda günlük ortalama bin civarında tırımız geçmeye başladı. Ama tır kuyruklarımız yine azalmadı. Bu da gösteriyor ki ekonomi iyi yolda. İş adamlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye son yıllarda ekonomik anlamda dünyada her alanda üretim yapıyor. Başta savunma sanayi olmak üzere önemli sektörlerin ihtiyacını karşılayan bir aşamaya geldik. Gençlerimiz her zaman ümitli olmalı. Çünkü sizlere yetişmiş elemanlara, genç insanlara gelecekte daha fazla ihtiyaç olacak. Yeter ki gençler bu gelişmeye hazır olun."

- "İstihdam seferberliği"

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya da dünyanın en büyük sorununun işsizlik olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "istihdam seferberliği" kapsamında Türkiye'yi karış karış dolaştıklarını belirten Kaya, "Devletimizin teşviklerini iş adamlarımıza, sanayicilerimize anlattık. Bu sayede 2017'de cumhuriyet tarihinin en büyük şehirleştirme rekorunu gerçekleştirmiş olduk. 1 milyon 57 bin 249 kişiyi özel sektörde işe yerleştirmiş olduk. Bu tabii ki teşvikler ve iş adamlarımızın, sanayicilerimizin üretiminin artırılması ve geleceğe yönelik ülkenin istikrarlı bir görüntü çizmesinden kaynaklı bir sonuç olarak karşımıza çıktı. Yine Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ikinci faz olarak bu yıl seferberliğin devam kararı alındı. Şimdi yollara düştük, kariyer günleri ve fuarlarla bunları destekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaya, bilişim ve imalat sektöründe iş başı eğitim programlarında 3 ay olan desteklerin 6 aya çıkarıldığını belirterek, "İnanılmaz bir teşvik söz konusu. Gezdiğimiz illerde bu rakamlara yansımış. İlk 3 ayda bin 800 kişi Edirne'de özel sektörde iş sahibi olmuş. Yıl sonu hedefi 8 bin. Yani şimdi yüzde 300'ü bulduğuna göre, biz şunu umut ediyoruz 1 milyon 57 bin 249 kişi 2017'de işe yerleştirilmişken, bu yıl inşallah bu rakam yüzde 30 yüzde 40 artmış olacak." dedi.

Edirne'nin kadın istihdam oranının en yüksek olduğu il olduğunu dile getiren Kaya, istihdam seferberliği çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

Törende, Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Türkiye İş Kurumu Edirne İl Müdürü Şengül Çildam da konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından protokol fuardaki firmaların stantlarını ziyaret etti.

Fuara gelen üniversite öğrencileri de firmalardan iş yaşamına ilişkin bilgi aldı.
Kaynak: AA