'Wings For Life World Run' Organizasyonu

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Baş: 'Binlerce insan umutla, haber almak için yurt içi ve dışındaki çalışmaları izliyor. Kök hücre çalışmaları çok önemli. Bunu desteklemeli, gündemde tutmalıyız'

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş, omurilik felcinin tedavisi için yapılan araştırmalara fon sağlamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için dünya genelinde düzenlenen "Wings for Life World Run"ı desteklediklerini belirterek, omurilik felçlilerin araştırmalardan gelecek iyi haberi umutla beklediklerini söyledi.

Organizasyonun tanıtımı amacıyla bir kafede düzenlenen basın toplantısında konuşan Baş, etkinlik için emek verenlere teşekkür etti.

Baş, omuriliğin hareket etmeyi, hissetmeyi sağlayan önemli bir organ olduğuna dikkati çekerek, oluşacak bir hasarın ömür boyu tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamaya yol açabildiğini bildirdi.

Trafik kazaları, yüksekten düşme, ateşli silahlarla yaralanma, enfeksiyon, tümör gibi etkenlerin omurilik felcine neden olabildiğini aktaran Baş, dünyada 3 milyon civarında omurilik felçli bulunduğuna, her yıl 250 bin kişinin buna katıldığını söyledi. Baş, dernek olarak en fazla, tedavi amacıyla yürütülen kök hücre çalışmalarına ilişkin sorular aldıklarını dile getirerek, "Binlerce insan umutla, haber almak için yurt içi ve dışındaki çalışmaları izliyor. Kök hücre çalışmaları çok önemli. Bunu desteklemeli, gündemde tutmalıyız." ifadelerini kullandı.

Derneğin genel başkan yardımcısı Semra Çetinkaya da emniyet kemeri takmadığı sırada yaşadığı trafik kazası sonrası omurilik felci olduğunu anlatarak, omuriliğin önemini kazadan sonra yürüyemeyince anladığını kaydetti.

Çetinkaya, engellilerin sokağa çıkmasında uygun yolların bulunmasının önemini belirterek, İzmir'deki engelli rampaları ve yolların çok uygun olmadığını, tekerlekli sandalyeden düşmemek için emniyet kemeri taktığını anlattı.

- Mirkelam da koşacak

Şarkıcı Mirkelam da kendisinin 1995 yılında koşarken görüntüsünün olduğu klibi hatırlatarak, "Bu etkinliğe destek verenlere teşekkür ediyorum. Ben de koşacağım. Amacımız farkındalık yaratmak. Katılım önemli." diye konuştu.

Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürü Ganime Nalbantoğlu, Engelsiz İzmir Kongre Başkanı Levent Köstem, triatlet Esra Nur Gökçek ile dağ koşucusu Ahmet Arslan da katıldı.

"Koşamayanlar için koşuyoruz" sloganıyla bu yıl beşincisi düzenlenecek ve Türkiye'de İzmir'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek "Wings for Life World Run" etkinliği, dünyanın 12 farklı noktası ile aynı anda 6 Mayıs'ta yapılacak.
Kaynak: AA