Güney Kore Savunma Ataşesi Park; 'Türkiye İkinci Memleketim'

Milas’ta yaşayan Kore Gazileri, Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jaesic Park tarafından ziyaret edildi. Ateşe Park, “Sizleri sonsuza kadar unutmayacağız.” diyerek 20’li yaşlarda Kore’de savaşan 25 gaziye gençlik yıllarını sembolize eden heykelcik hediye etti.

Güney Kore Savunma Ataşesi Park; 'Türkiye İkinci Memleketim'


Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jaesic Park, 68 yıl önce Kore’nin bağımsızlık mücadelesine destek olmak için mücadele eden Kore Gazilerini Milas’ta ziyaret etti. Albay Park, 20’li yaşların ortasında Kore’de savaşan gazilere, gençlik yıllarını sembolize eden heykelcikler hediye etti. Etkinliğin sonunda ise, Milaslı 6 Kore gazisinin torunlarına eğitim yardımı yapıldı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi binasında düzenlenen programa; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Garnizon Komutanı Albay Cenk Erataç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hayrettin Fidan, İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, kurum amirleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Şükrü Tandoğan, STK ve oda başkanları, gaziler ve yakınları katıldı.



Saygı duruşu, Güney Kore Milli Marşı ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi Başkanı Mehmet Sarban, gazilere destek olan herkese teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Park, ikinci memleketinin Türkiye olduğunun altını çizerek, “2003 ile 2004 yılları arasında İstanbul’daki Deniz Harp Akademisinden mezun oldum. Türkiye benim ikinci memleketim. Milas’a ilk kez geliyorum. Böyle güzel bir havada sizinle beraber olmaktan çok mutluyum.” dedi.

“68 yıl önce hiç duymadığınız, coğrafi olarak hiç bilmediğiniz Kore’ye gittiniz.” ifadelerini kullanan Albay Park, “Orada kahramanca savaştınız. Sadece savaşmadınız, anne ve babasını kaybeden çocuklarla beraber yaşadınız, ekmek verdiniz. Ankara Okulunu açtınız. Ben veya biz, Kore Devleti olarak sizi unutmuyoruz. Sonsuza kadar unutmayacağız. Sizin sayenizde Güney Kore, gelişmiş bir ülke oldu. 68 yıl önce 8 bin kilometre ötedeki bir ülkeye giderek kanınızdan, canınızdan oldunuz. Tekrar teşekkür ediyorum. Bunun gibi faaliyetler devam edecek.” şeklinde konuştu.

Etkinliğe katılan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan ise “Kore Ataşemiz ile birlikte bu kadar çok Kore Gazisini bir arada görünce şaşırdık. Biz Ankara’da dahi, bu kadar Kore Gazisini bir araya getiremiyoruz.” diye konuştu.



Milas halkının gazilere karşı son derece duyarlı ve yakın ilgili olduğunun altını çizen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Sadece Milas’ın yöneticileri değil, halkı da şehit ve gazilerine karşı minnet ve saygı ile davranmaktadır. Gerçekten Türkiye’deki en iyi derneklerden birisi Milas’taki gaziler derneğidir. Çok çalışkan, çok gayretli ve sosyal ilişkileri ile toplumda sempati uyandırmış bir dernektir. Biz buranın yöneticileri olarak elimizden geldiğince gazilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu bizim bir görevimiz.” dedi.

Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, “Milas’ta görev yapmak büyük bir onur. Ama Milas’ta böyle güzel bir ortamda, gazilerimizin duaları eşliğinde, onların rehberliğinde görev yapmak bizim için büyük bir mutluluk vesilesi. Bizim milletimiz, tarih boyunca nerede kendisine ihtiyaç duyulmuşsa, nerede bir yardım isteyen bir zora düşmüş varsa yardım etmiştir, elinden tutmuştur, sofrasını ekmeğini paylaşmıştır, gerekirse canını vermiştir ama hakkı, adaleti, insanlığı, merhameti yere düşürmemiştir. Bugün bu güzellikleri, bu onuru bu milletin bir ferdi olarak yaşamaktan, kıymetli gazilerimizi ve onların değerli ailelerini bir kez daha saygıyla anıyorum. Bizim milletimizin güzelliklerinin yanında bundan tam 68 yıl önce Kore’de, Kore halkının ihtiyaç duyduğu anda yanında olan gazilerimizin, 68 yıldır yanında olan; vefasını, sevgisini esirgemeyen Kore Cumhuriyeti’ne ve halkına teşekkür ediyorum” dedi.



Protokol konuşmalarının ardından 25 gaziye heykelcik hediye edildi. Daha sonra 6 gazi torununa ise eğitim yardımı yapılmasıyla program sona erdi.
Kaynak: İHA