Doğu'da Orman Yangınlarına Karşı Tedbirler Arttırıldı

Erzurum Orman Bölge Müdürü Bıyıklı: 'Yangınla ilgili müdahale araçlarımızı güçlendirdik, takviye aldık. Ulaşılması güç yerlerde yangına müdahale için traktörlerin arkasına bağlanabilecek su tankları aldık. Yangına müdahale için ilgili ekiplerimizi ulusal düzeyde eğitimlere gönderdik' 'Kırsaldaki vatandaşlarımızın özellikle hayvancılık yapan vatandaşlarımızın ufacık kıvılcımı ihmal etmemesi lazım. Yakmış olduğu ateşin kesinlikle söndüğünden emin olmadan oradan ayrılmaması lazım'

Erzurum Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, geçen yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda alanın yangında zarar gördüğünü belirterek, "Yangınla ilgili müdahale araçlarımızı güçlendirdik, takviye aldık. Ulaşılması güç yerlerde yangına müdahale için traktörlerin arkasına bağlanabilecek su tankları aldık. Yangına müdahale için ilgili ekiplerimizi ulusal düzeyde eğitimlere gönderdik." dedi.

Erzurum Orman Bölge Müdürü Bıyıklı, kentte görev yapan basın mensuplarıyla müdürlük binasında bir araya gelerek, Müdürlüğün çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük fidanlığının, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki fidanlık olduğunu söyleyen Şaban Bıyıklı, bölgenin ağaçlandırılmasında kullanılan fidanların büyük çoğunluğunun müdürlüklerinde üretildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yıllık programımız 5 milyon fidan olmasına rağmen, hedefimiz 5,5 milyon civarında fidan üretmek. Bu fidanların büyük çoğunluğunun kamu kurumlarına tahsislerini yaptık. Yaptığımız çalışmalarda birinci amacımız ormanların korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi. Bunun yanında doğu şartlarında özellikle toprak muhafaza çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında sel ve erozyonla mücadele ediyoruz. Bununla ilgili çok yüklü programlarımız var. Bu yıl 27 milyonluk bir yatırım bütçemiz var. Bu bütçeyi yöredeki ormancılık faaliyetleri için harcıyoruz."

Bıyıklı, sosyal ormancılık faaliyetleri de yürüttüklerini ifade ederek, bin aileye 7,5 milyon civarında hibe desteklerinin olduğunu dile getirdi.

- "Vatandaşlar ufacık kıvılcımı ihmal etmesin"

Bir yandan ağaçlandırma çalışmaları yaparken diğer yandan da var olan ormanları korumaya çalıştıklarını aktaran Bıyıklı, orman yangınlarının bölgenin kanayan yaralarından olduğunu dile getirdi.

Yangınların son yıllarda artmasının iklim değişikliğinden kaynaklandığına işaret eden Bıyıklı, şunları söyledi:

"2017 yılında son 50 yılın en kurak zamanını geçirdik. Bu yıl inşallah öyle olmaz, meteoroloji bölge müdürümüz bu yıl yağışların iyi durumda olacağını bizlere iletti. Ama yine riskli günlerimiz bizi bekliyor. Kırsaldaki vatandaşlarımızın, özellikle hayvancılık yapan vatandaşlarımızın, ufacık kıvılcımı ihmal etmemesi lazım. Yakmış olduğu ateşin kesinlikle söndüğünden emin olmadan oradan ayrılmaması lazım. Çünkü yanan taş değil, yanan can. Bir yerde yaşam alanı yok edildi mi orada insanın yaşam alanı yok demektir. Bir anlamda kendi ayağımıza kurşun atıyoruz, kendi ayağımızı bağlıyoruz."

- "Yangına müdahale için ekipler ulusal düzeyde eğitim aldı"

Bıyıklı, geçen yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda hektar alanın yangında zarar gördüğünün altını çizerek "Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz bize ciddi anlamda araç desteği verdi. Yangınla ilgili müdahale araçlarımızı güçlendirdik, takviye aldık. Ulaşılması güç yerlerde yangına müdahale için traktörlerin arkasına bağlanabilecek su tankları aldık. Yangına müdahale için ilgili ekiplerimizi ulusal düzeyde eğitimlere gönderdik. Mevcut personelimizle yangına karşı müdahalede daha etkin olabilmek için seminerlerle organize ettik. Şube müdürlerimiz işletme işletme gezip bu eğitimleri veriyorlar. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Daha sonra Bıyıklı, basın mensuplarıyla Erzurum Teknik Üniversitesi'ne (ETÜ) geçerek, kampüs alanına fidan dikti.
Kaynak: AA