TÜRSAB İle Özbekistan Arasında Turizm İş Birliği

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya: “TÜİK rakamlarına göre 2017’de Özbekistan’dan gelen turist sayısı 200 bin olarak kayıtlı, bizden giden turist de 30 bin civarında gözüküyor. Bu iş birliği anlaşmasının bir amacı da karşılıklı turist sayılarını artırmaktır” “Cumhurbaşkanımızın Özbekistan ziyareti öncesinde böyle bir iş birliği protokolünü, bütünlüğün içinde kendi sektörümüz ile ilgili çalışmanın başlangıcı olarak görüyoruz” Özbekistan Cumhuriyeti Turizm Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Abdulhakimov: “İki ülkeyi de ziyaret eden turist sayısının artırılması gerekiyor. Özbekistan’dan Türkiye’ye gelenleri biz destekliyoruz. Sizlerin de desteğini bekliyoruz”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “TÜİK rakamlarına göre 2017’de Özbekistan’dan gelen turist sayısı 200 bin olarak kayıtlı, bizden giden turist de 30 bin civarında gözüküyor. Bu iş birliği anlaşmasının bir amacı da karşılıklı olarak turist sayılarını artırmaktır.” dedi.

TÜRSAB ile Özbekistan Cumhuriyeti Turizm Geliştirme Devlet Komitesi arasında turizmi geliştirme iş birliği anlaşması imzalandı.

İmza töreninde konuşan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, göreve geldiklerinden sonra ilk resmi iş geliştirme protokolünü bugün imzalayacaklarını belirti.

Bağlıkaya, her şeyin karar vermeyle başladığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Bizim hikayemiz de öyle oldu, her şey karar vermeyle başladı. Özbekistan’da da bir karar verme süreci yaşanmış ve turizm ile ilgili bu endüstrinin içinde aktör olma kararı verilmiş. Türkiye olarak gönderdiğimizden çok daha fazla turist alan bir ülkeyiz. Türkiye, son 3-5 yıldır turist gönderen bir ülke hüviyetine kavuştu. Altyapılarımızda ve bütün sistemimizde turist almaya yönelik organize olmuş bir ülkeyiz. TÜİK rakamlarına göre 2017’de Özbekistan’dan gelen turist sayısı 200 bin olarak kayıtlı, bizden giden turist de 30 bin civarında gözüküyor. Bu iş birliği anlaşmasının bir amacı da karşılıklı turist sayılarını artırmaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Özbekistan ziyareti öncesinde böyle bir iş birliği protokolünü, bütünlüğün içinde kendi sektörümüz ile ilgili çalışmanın başlangıcı olarak görüyoruz. İnşallah Cumhurbaşkanımızın oradaki temasları iş birliğimizi sadece turizm alanında değil, diğer alanlarda da geliştirecek şekilde kurulacak.”

TÜRSAB olarak Özbekistan’da turizmin gelişmesi anlamında kendilerine düşen her şeyi yapacaklarını anlatarak, “Bundan emin olabilirsiniz. Dolayısıyla böyle bir iş birliği protokolünü imzalamaktan dolayı mutluyum.” dedi.

Özbekistan Cumhuriyeti Turizm Geliştirme Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abdulhakimov ise Türkiye’deki acentelerin tecrübesinden faydalanmak istediklerini belirterek, iş birliği anlaşmasının ilişkileri geliştirme anlamında büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

Özbekistan’ın Türkiye’ye vize muafiyeti getirdiğini anımsatan Abdulhakimov, “Vize muafiyeti sonrasında gelen turist sayısında artış var ancak iki ülkenin potansiyeli daha yüksek. Bu sebeple iki ülkeyi de ziyaret eden turist sayısının artırılması gerekiyor. İki taraflı olarak çalışmamız lazım. Özbekistan’dan Türkiye’ye gelenleri biz destekliyoruz. Sizlerin de desteğini bekliyoruz.” diye konuştu.

Özbekistan Cumhuriyeti Turizm Geliştirme Devlet Komitesi Başkan Danışmanı Sadık Badak da Bağlıkaya’nın ekibiyle birlikte TÜRSAB için çok emek verdiğini aktararak, bu ekibin Türk turizmine ivme kazandıracağına inandığını söyledi.

Badak, Özbekistan’ın turizm endüstrisine yeni katılmaya karar verdiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

“Turizme katılan kişilerin büyük çoğunluğu bilinen destinasyonları gidip gördüler. Özbekistan yepyeni bir alan ve deniz dışında her türlü turizme açık bir ülke. Özbekistan’da turizmin geliştirilmesi hedefleniyor. Özbekistan’ın turizm hedeflerine ulaşmasında TÜRSAB ve üyelerinin uçak firmalarıyla meydana getireceği hareket önemli. Umreye gitmek isteyenlerin bir kısmı bir paket tur içerisinde Özbekistan’ı da ziyaret etmek istiyor. TÜRSAB’ın politikaları bütün bu pazarı yönlendirecektir.”
Kaynak: AA