Tepebaşı Şehitler Diyarında

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen kültür turları yoğun katılım ile devam ediyor.

Tepebaşı Şehitler Diyarında
Bu kapsamda Çanakkale’ye gerçekleştirilen kültür turuna Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra bin 260 Eskişehirli katıldı.

Tepebaşı kafilesi, kültür turu ile şehitler diyarı Çanakkale ve tarihi yarımadayı rehberler eşliğinde gezdi. Gezide Eskişehirliler, binlerce vatan evladının şehit düştüğü ve Çanakkale Destanı’nın yazılarak düşmanın yurda girişinin engellendiği kutsal toprakları yerinde görme imkanı buldu. Sabahın erken saatlerinde Çanakkale iskelesinden feribotlarla tarihi yarımadaya geçen Tepebaşı kafilesi, Seyit Onbaşı Anıtı, Mecidiye Tabyaları, Havuzlar Şehitliği, Soğanlı Dere Şehitliği, Mustafa Efendi Şehitliği, Şehitler Abidesi ve 57. Alay Şehitliği’ni gezerek Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgiler aldı.

“Tarihimizi asla unutmamalıyız”

Türk ulusu için tarihin en önemli olaylarından biri olan Çanakkale Savaşları’nı, bizzat yerinde öğrenen Eskişehirliler zaman zaman duygusal anlar da yaşadı. Zaferin kazanıldığı toprakların gezilmesinin ardından Başkan Ataç ve Eskişehirliler, Şehitler Abidesi’nde bir araya gelerek saygı duruşunda bulundu ve şehitlerimiz için dua etti.

Başkan Ataç, burada Eskişehirlilere seslenerek Çanakkale Destanı’nın tarihimiz ve bugünümüz için taşıdığı öneme değindi. Çanakkale’nin ve tarihimizi yerinde görmenin çok kıymetli olduğunu ifade eden Ataç, “Çanakkale’yi ziyaret etmek, bu toprakları görmek gerçekten bu ülkede yaşayan her vatandaşımız için son derece önemli. Çanakkale anlatılmakla bitmez, burada yakından gördünüz ve daha iyi anladınız. Buraya geldiğimizde gördüğünüz her noktayı doğru bilgiler ile uzman rehber arkadaşlar sizlere anlattı. Hep birlikte çok güzel biçimde yakın tarihimizi, Çanakkale Zaferi’mizi dinledik. Bir yazarın da dediği gibi, ’Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer’. Hakikaten çok doğru bir söz... Çanakkale tarihin akışını milletçe değiştirdiğimiz yerdir. Bu zafer için tüm ulusumuz büyük bir bedel ödemiş ancak vatanını düşmana teslim etmemiştir. Burada atalarımız ile hem gurur duyduk hem de duygulandık. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, ’Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünü kimse yabana atmamalı. Şehitlerimiz ve Mustafa Kemal Atatürk’ün fedakarca ve imkansızlıklar içinde verdiği mücadelesi, vatan müdafaası sayesinde bugün burada hür biçimde nefes alıyoruz. Ülkemizin ne büyük çabalar ile bu özgür günlere ulaştığını asla unutmamamız gerekir. Biz de bu gereklilik için Eskişehirli hemşehrilerimizi,

kardeş kent olmaktan gurur duyduğumuz Çanakkale’ye getirmeye ve her anından gurur duyduğumuz tarihimizi yerinde yaşatmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kültür turları ile Çanakkale Destanı’nın yazıldığı topraklarda olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Eskişehirliler de Başkan Ataç’a teşekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA