Kötü Anılarınızla EMDR Terapi Sayesinde Barışın

Yıllar öncesinde ya da çocukluk çağında yaşanılan ağır travmalar, yetişkin dönemde korku, panik atak, uykusuzluk, depresyon gibi rahatsızlıklara yol açtığını ifade eden Klinik Psikolog Ece Özçırak, EMDR terapisi ile kötü anılardan yavaş yavaş kurtulup, gelecekteki sorunlarla baş etmeyi öğrenmenin mümkün olduğunu söyledi.

Kötü Anılarınızla EMDR Terapi Sayesinde Barışın
EMDR, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelen bir psikoterapi yöntemi olduğunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Psikoloji Kliniğinden Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, "1980’li yılların sonuna doğru Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. EMDR terapi, bugün yaşamış olduğumuz sıkıntıların, problemlerin geçmişte yaşadığımız travmatik anılar sonucu oluştuğunu savunur. Olumsuz bir yaşantı esnasında zihnimizin bilgi işleme sisteminde bir aksaklık meydana gelir. Bu olumsuz anılar işlenemedikleri için zihnimizde olduğu gibi depolanır ve bugünkü problemlere sebep olan da bu işlenmemiş anı ağlarıdır. EMDR terapisinin amacı bu anıları yeniden işleyerek işlevsel olmayan duygu, düşünce ve inanışların yerine işlevsel olanları koymaktır. EMDR’ın amacı geçmişi ya da anıları silmek değil anıların üzerindeki olumsuz yükü kaldırmak ve anıyı travmatik bir anı olmaktan çıkarıp nötr bir anı haline getirmektir. Böylelikle danışan geçmişte takılıp kalmamakta ve gündelik hayattaki işlevselliğini arttırmaktadır. Bununla birlikte danışanın yaşadığı travmatik deneyimler sonucu kendine dair oluşturduğu olumsuz inançlar, ’ben sevilmezim’, ’ben değersizim’, ’ben güçsüzüm’, ’ben hiçim’ ve ’ben suçluyum’ gibi düşünceler yeniden işleme ile birlikte yerini, ’ben sevilebilirim’, ’kendimi koruyabilirim’ ve ’ben değerliyim’ gibi olumlu inançlara bırakmaktadır" dedi.

EMDR terapisinin 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulandığını belirten Psikolog Ece Özçırak, "Hedefin, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı yeni olumlu düşünce, inanç ve duyguları gösterebilmesini sağlamaktır. Ayrıca EMDR terapi esnasında göz hareketleriyle, seslerle ya da bedende yapılan küçük dokunuşlarla çift taraflı (beynin sağ ve sol tarafı) uyarım sağlamaktadır. Bu uyarım sırasında danışan geçmiş anılarına, o anıları tetikleyen bugün yaşadığı olaylara, ve gelecekte yaşamak istediği olumlu deneyimlere gider" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA