Heniyye'nin Abbas'a 'Gazze' Cevabı

Gazze'deki ElUmme Üniversitesi'nden Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Ebu Amir:'Heniyye, silah seçeneğinin Hamas'ın elinde kalması konusunda ısrarcı olarak Mahmud Abbas'ın Gazze'nin tamamen teslim edilmesi talebiyle ilgili konuyu netleştirdi' ElEyyam gazetesi yazarı Avkel:'Heniyye'nin konuşması, Hamas'ın Abbas'ın istediği gibi Gazze'yi tamamen teslim etmeyi reddettiğini vurgular nitelikte'.

MUHAMMED MACİD - Filistinli siyasi uzmanlara göre, Hamas lideri İsmail Heniyye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın taleplerinin aksine silah seçeneğini bırakmak istemiyor.

Filistinli uzmanlar, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin dün akşam Gazze sınırında yaptığı konuşmayı AA muhabirine değerlendirdi.

Heniyye'nin "Büyük Dönüş Yürüyüşü'nün barışçıllığına vurgu yapıyoruz. Ancak silahlarımız, roketlerimiz, tünellerimiz de var. İmkânlarımız gelişmeye devam ediyor." ifadelerini, Abbas'ın silah ve güvenlik seçeneği dahil Gazze'de askıda kalan tüm dosyaların Filistin hükümetine teslim edilmesi talebine net bir cevap olarak yorumlayan uzmanlar, Heniyye'nin ayrıca dünyaya, yürüyüşün barışçıl olduğu ve Gazze sınırındaki bu eylemlerin silahlı direnişe dönüşmeyeceği mesajı verdiğini kaydetti.

- "Uzlaşının geleceğinde ayrım noktalarına geldik"

Gazze'deki El-Umme Üniversitesi'nden Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Adnan Ebu Amir, "Heniyye, silah seçeneğinin Hamas'ın elinde kalması konusunda ısrarcı olarak Mahmud Abbas'ın Gazze'nin tamamen teslim edilmesi talebiyle ilgili konuyu netleştirdi." dedi.

Heniyye'nin mesajının, Abbas'ın uzlaşının gerçekleşmesi için sunduğu taleplerine karşılık olduğunu vurgulayan Ebu Amir, "Dolayısıyla uzlaşının geleceğinde ayrım noktalarına geldik. Abbas'ın özellikle silah seçeneği konusundaki taleplerine ilişkin (reddetme yönünde) bir netlik haline ulaşıldı." diye konuştu.

Ebu Amir, Hamas liderinin dünyaya ayrıca Gazze sınırındaki gösterilerin barışçıl olduğu ve İsrail tehditlerine rağmen devam edeceği yönünde de mesaj verdiğini söyledi.

- "Hamas, kendisini Abbas'ın taleplerine teslim edecek kadar zayıf halde değil"

Batı Şeria'da yayınlanan El-Eyyam gazetesi yazarı Talal Avkel ise "Heniyye'nin konuşması, Hamas'ın Abbas'ın istediği gibi Gazze'yi tamamen teslim etmeyi reddettiğini vurgular nitelikte." ifadesini kullandı.

Heniyye'nin "Hamas'ın Gazze'ye dayatılan tüm zorlukları aşabileceği" mesajı da verdiğini dile getiren Avkel, "Heniyye güç merkezinden şunu söylüyor: Hamas, kendisini Abbas'ın taleplerine teslim edecek kadar zayıf halde değil." değerlendirmesinde bulundu.

Avkel ayrıca Hamas liderinin Gazze sınırındaki gösterilerin barışçıllığına dikkati çektiğini aktardı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, pazar günü Fetih Hareketi Merkezi Komitesi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "Ya güvenlik, bakanlıklar ve müdürlükler de dahil A'dan Z'ye Gazze'nin idaresiyle alakalı tüm dosyaları teslim alır ve tüm sorumluluğu üstleniriz ya da (Hamas) bunu reddederse orada (Gazze'de) olanlardan sorumlu olmayız." ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA