Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki Darbe Faaliyetlerine İlişkin Dava

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 126 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki Darbe Faaliyetlerine İlişkin Dava
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetlerle Akademi Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 1'i başka suçtan olmak üzere 121'i tutuklu, 1'i firari 126 sanığın yargılandığı davanın 32. duruşması başladı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 120 tutuklu ile 1 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Duruşmada, tanık ifadelerinin dinlenmesine başlandı. Bugün ve yarın 40'a yakın tanığın dinlenmesi öngörülüyor.

İlk tanığın kürsüye alınması sırasında, sanık avukatı Muharrem Ercan, tanığın elindeki notların mahkemece alınmasını, not okuyarak beyanda bulunmasının usule aykırı olduğunu öne sürdü.

Mahkeme başkanının bu talebi reddetmesi üzerine, avukat Ercan isteğini yinelemeye devam etti. Mahkeme başkanı, izinsiz konuşmaması hususunda yaptığı uyarıları dikkate almayan Ercan'ın dışarı çıkarılmasını istedi. Ercan, daha sonra güvenlik görevlileri eşliğinde salondan ayrıldı.

Duruşma tanık ifadelerinin alınmasıyla sürüyor.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de aralarında olduğu 1'i başka suçtan olmak üzere 121'i tutuklu, 1'i firari 126 sanık asker bulunuyor.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ''suçtan zarar gören'', aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in bulunduğu 12 kişi ise ''müşteki'' sıfatıyla yer alıyor.

- Ceza talepleri

Bütün sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan da ayrı ayrı 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kaynak: AA