GRAFİKLİ - Çocuk İstismarcılarına Ceza Artırılıyor, İstismarcı 'Hadım' Ediliyor

TCK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan tasarı, çocuk istismarı suçunun cezası ağırlaştırılıyor Çocuğa cinsel istismarda bulunanlar için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılıyor Çocuğa karşı suç işleyip ağırlaştırılmış müebbet alanlar 50 yıl, müebbet alanlar 40 yıl hapis yatmadan şartlı tahliye edilemeyecek Cinsel suçlardan mahkum olanların cinsel isteği, tahliyeden sonra 5 yıla kadar ilaçla baskılanabilecek Çocuk cinsel istismarına ilişkin yayın yasağı konulabilecek.

MELTEM ÖZTÜRK- Çocukların cinsel istismarını önlemek, bu suçla daha etkin mücadele edebilmek, caydırıcılığı sağlamak amacıyla çocuk istismarı suçunun cezası ağırlaştırılıyor. Suçun tekrarının önüne geçmek için "kimyasal hadım" getiriliyor.

TBMM Başkanlığına sunulan ve bu hafta içinde TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmesi beklenen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan 9 maddelik tasarı, önemli değişiklikler içeriyor.

Buna göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak.

12 yaşından küçük çocuklara cinsel istismarda bulunanlara ise 30 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Çocuğa karşı cebir, tehdit, silahla cinsel istismarda bulunanlar müebbet; bunlarla birlikte birden fazla kişi veya yakınları tarafından, nüfuzu kötüye kullanarak cinsel istismarda bulunanlar, ağırlaştırılmış müebbet cezası alacak.

Çocuğa karşı suç işleyip ağırlaştırılmış müebbet alanlar 50 yıl, müebbet alanlar 40 yıl hapis yatmadan şartlı tahliye edilemeyecek.

Çocuklara cinsel istismardan mahkum olanlar, devlet memuru olamayacak.

Mahkemeler kararlarında, takdir indirim nedenlerinin yanı sıra gerekçesini de yazacak.

Çocuğu fuhşa teşvik edenler için adli para cezasının alt sınırı da 2 bin günden başlayacak.

İnfaz hakimi, cinsel suçlardan mahkum olanlar hakkında, tahliyeden 3 ay önce başlamak üzere 5 yıla kadar cinsel isteğin ilaçla baskılanması (kimyasal kastrasyon) tedbiri alabilecek. Ayakta veya yatarak cinsel isteğin ilaçla baskılanmasına uzman raporu üzerine karar verilebilecek.

İnfaz hakimi; bu suçlardan mahkum olanların cezaevinden tahliye tarihinden itibaren 5 yıla kadar süreyle rehabilitasyon amaçlı programlara katılmasını sağlayabilecek.

İnfaz hakimi, bu kişileri, mağdurun oturduğu ve çalıştığı yerlerde ikamet etmekten, bulunduğu yerlere yaklaşmaktan, çocuklarla olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan yasaklayabilecek.

Cinsel saldırıda bulunmaktan, reşit olmayanla cinsel ilişkiye girmekten, uyuşturucu ticareti yapmaktan, müstehcen görüntü içeren ürünlerin üretiminde çocukları kullanmaktan ve fuhuştan mahkumiyet kararı bulunanlar ile bunlarla ilgili kovuşturması devam edenler, çocukların yoğun bulunduğu iş kollarında çalıştırılamayacak, bu yerleri işletemeyecek.

Cinsel istismara uğrayan çocuğun yüksek yararı gerektiriyorsa, yayın yasağı konulabilecek, erişim engellenebilecek.

Cinsel suç mağdurlarının beden muayenesi ile vücuttan örnek alınması, Sağlık Bakanlığı'nca kurulacak özel merkezlerde yapılacak.

Cinsel suç mağdurlarının ifadesi, bu merkezlerde Cumhuriyet Savcısı'nın nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınacak.

Mağdur çocukların ifadesinin alınmasında görüntü ve ses kaydı olacak.

Kaynak: AA