Dr. Akosman Açıklaması 'Çernobil'in Kansere Etkisi Yok'

Tıbbi Onkoloij Uzmanı Dr. Cengiz Akosman, 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14.5 km kuzeybatısında bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen patlamanın kanser vakalarına etkisinin olmadığını iddia etti.

Dr. Akosman Açıklaması 'Çernobil'in Kansere Etkisi Yok'
Medical Park Ordu Hastanesi Tıbbi Onkoloij Uzmanı Dr. Cengiz Akosman, Karadeniz Bölgesi ve Ordu’da kanser oranları hakkında bilgi verdi. Akosman, “Ordu’da kanserle ilgili parametrelere bakıldığında Türkiye’nin her coğrafyasıyla orantılı çıkıyor. Farklı bir durum yok. Kanser daha ileri yaşlarda çıkıyor ve kentte yaşam uzun. Çevre illerde de bu böyle. Çernobil ile ilgili geçmişten kaynaklanan bir korku var ve bu korku karşılığında kanser artmıştır gibi bir ispat yok. Bu konuda fazlasıyla çalışma yapıldı. Bu korkunun artısı oldu. İnsanlar bu korku ile kanser taramalarına başvurmaya başladılar ve erken tanı anlamında ilerlemeler oldu” dedi.

Kanserde erken tanının önemini vurgulayan Uzm. Dr. Cengiz Akosman, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan KETEM ve benzer organizasyonlar var. Kanserden korkmayın, tanımlanamamaktan korkun. Genel sloganımız bu. Sağlıklı yürüyelim, spor yapalım, kötü yaşam parametrelerinden uzaklaşalım, yaşam kalitemizi arttıralım. Güzel ve dengeli beslenelim ve mutlu olmak için ne gerekiyorsa yapalım. Kanser ilerlemeden fark etmek ve müdahale etmek çok önemlidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA