Otizmli Çocuklar İçin Yürüdüler

Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneğince (ROMED) "Sevgiyle ve Sporla Farklı Hayatlara Dokunalım" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Otizm Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında ROMED tarafından "Sevgiyle ve Sporla Farklı Hayatlara Dokunalım" sloganıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Tuzcuoğlu Memişağa Parkı önünden başlayıp Rize Sahil Dolgu Alanındaki lunaparkta sona eren yürüyüş, Rize Valisi Erdoğan Bektaş ve eşi Esma Bektaş, AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap'ın eşi Menduha Kasap, AK Parti Merkez İlçe Başkanı İshak Alim, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, emniyet mensupları, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla yapıldı.

ROMED Başkanı Resul Usta, yürüyüş sonunda yaptığı açıklamada, otizmin doğuştan gelen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen, genellikle 3 yaşında ortaya çıkarak bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz etkileyen hastalık olduğunu söyledi.

Erken yaşta tanı alan çocukların doğru yöntemlerle eğitim alarak bireysel ihtiyaçlarını karşılar duruma gelebildiğini, okula gidebildiğini, yaşıtlarının sahip olduğu birtakım becerilere sahip olarak toplumda yerlerini alabildiğini belirten Usta, Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğinin artırılarak erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Usta, otizmin görülme sıklığının gittikçe arttığına işaret ederek, "Dünyada 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001'de 250, 2013'te 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde her 60 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı kızlardan 4 kat fazladır." dedi.

Dernek olarak otizmli ailelere ulaşmak, onları otizm konusunda bilinçlendirmek, destek olmak ve yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun paylaşarak hafifletmek adına çalışmalar yaptıklarını dile getiren Usta, derneklerine destek verilmesini talep etti.

Yürüyüş sonunda çocuklar, aileleriyle lunaparkta eğlenceli anlar yaşadı.

Kaynak: AA