Karesi'de İlber Ortaylı İzdihamı

Karesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Eğitim Bir-Sen Balıkesir 2 No’lu Şubesi ve Balıkesir Üniversitesi Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet Topluluğu işbirliğiyle, Cansu Canan Özgen’in moderatörlüğünde düzenlenen "Türklerin Serüveni" konferansında Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, katılan yaklaşık 2 bin Balıkesirliyi tarih yolculuğuna çıkardı. Konferans, Karesi Toplantı Salonu’nda Balıkesirlilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.

Karesi'de İlber Ortaylı İzdihamı
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Balıkesir’de konferans verdi. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz salonu tıklım tıklım dolduran Balıkesirlilere teşekkür ederek, “Değerli İlber hocam, biz sizi dinlemeye geldik. Sözün üstadı, tarihin gerçek anlatanı, hoş geldiniz. Engin tarih bilginizi bizlerle paylaşacağınız için son derece heyecanlıyız” dedi.

Doğum oranının düşmesine rağmen Türkiye’nin 21. yüzyılda genç bir ülke olacağını söyleyen İlber Ortaylı, “Çok yakın gelecekte kapılarımızda sadece Suriyelilerle değil maalesef çeviremeyeceğimiz kitlelerle karşılaşacağız. Sincan bölgesi, Doğu Türkistan’daki Uygurların geleceğini çok iyi görmüyorum, görmeyenler de çok. Çin’in yaptığı nüfus müdahalelerine Birleşmiş Milletler karışmıyor. O başkalarının nüfus haritasına bakıyor. Asimilasyon olmuyor çünkü milletler nefret ediyor o kıtada birbirinden. Dolayısıyla o nüfus üzerinde baskı uygulanıyor. Biz onların kaç kişi olduklarını da bilmiyoruz. Fakat çok belli bir şey ki yakın gelecekte buraya Orta Asya’dan, Güney Orta Asya’dan ve Çin Türkistan’ından bir nüfus kayması olacak. Bunu önleyemeyeceksiniz, bu mümkün değil. Bu Türkiye’yi gençleştirecek, gençliğini tutacak ve Türkiye’nin o dönemki ihtiyacını da karşılayacak” dedi.

Türklerin yufka yürekli ve merhametli bir millet olduğunu ifade eden Ortaylı, “Biz, kamplarda zorla doğurtulan 5 bin çocuğu ülkemize aldık. Bunu Bosna bile istemedi, biz aldık evlat edindik. Ama dönemin kadın başbakanı bunu kabul etmedi, öyle söyleniyor. O çocuklar gelemedi buraya ve perişan oldular. Yoksa Türkiye böyle göçmen kabul etmeye, mülteci kabul etmeye hazır bir ülkedir. Göç meselesinin iyi bir etkisi olacak çünkü nüfus yenilenecek, gelenekler renklenecek ve uzakta kalan kendi kavmimizden insanlarla temasa geçip bir şeyler öğreneceğiz” açıklamasında bulundu.

Göç konusunu doğru yönetmek gerektiğine vurgu yapan Ortaylı, “Bir takım insanlar, Türklerin Ermeni tehcirini karıştırmak için gidiyor arşive. Çıktıktan sonra da Türk aleyhtarı değil taraftarı oluyor. Çünkü değişik evrak okuyor, malzeme görüyor. Buna Almanlar da dahil. Mesela bir tanesi girdi bütün o sürgün işlerini Alman askerlerinin yaptığını ortaya çıkardı. Bundan bahsedilmiyor resmen, biz de biliyoruz bunu. Ama Doğu Almanlar söylüyordu bunu eskiden, şimdi hiç bahsedilmiyor. Biz seyrettik bundan dolayı utanıyoruz diye bir düşünceyle karar aldı mesela Madam Merkel, seyretmeyi bırak düzenledi herif. Genelkurmay Başkanımız Almandı. Enver’in Genelkurmay Başkanı Almandı. Fritz Brosant von Schellendorf, iyi bir kurmay. Bu sürgün işinin gerekli olduğunu söylüyor. ’Ordunun arkasını böyle boş bırakamam’ diyor. Zaten bütün teçhizatı falan sevk eden, karar veren o. Fakat gaddar herif tabii. Bu tarihlere böyle bakmak lazım öyle ezbere konuşulmaz. Her imparatorluk hadiseyle yıkılır, bizimki çok hadiseyle yıkıldı" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA