Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taşağıl Açıklaması

'Tarih boyunca Türkler nerede yoğunlukta yaşamışlarsa, orada kaya resminin çok olduğunu görüyoruz. Böyle bir Türk tarih teolojisi oluştu. Bunun en büyük dayanağı Servet Somuncuoğlu'nun eserleridir'

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, "Tarih boyunca Türkler nerede yoğunlukta yaşamışlarsa, orada kaya resminin çok olduğunu görüyoruz. Böyle bir Türk tarih teolojisi oluştu. Bunun en büyük dayanağı Servet Somuncuoğlu'nun eserleridir." dedi.

Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ortaklığıyla "Türk Dünyası Kültür Mahallesi" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler: Servet Somuncuoğlu Anma Programı", Topkapı Türk Dünyası Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Programda konuşan Taşağıl, beraber çalıştığı dönemlerde Servet Somuncuoğlu ile ilgili anılarını aktararak, Türkiye'nin her yerinde konferanslara katıldığını ve Servet Somuncuoğlu'nu anlattığını söyledi.

2006 yılından 2013 yılına kadar Somuncuoğlu'yla beraber çalıştıklarına değinen Prof. Dr. Taşağıl, "Tarih boyunca Türkler nerede yoğunlukta yaşamışlarsa, orada kaya resminin çok olduğunu görüyoruz. Böyle bir Türk tarih teolojisi oluştu. Bunun en büyük dayanağı Servet Somuncuoğlu'nun eserleridir." ifadelerini kullandı.

Servet Somuncuoğlu'nun eşi Nevin Somuncuoğlu ise şöyle konuştu:

"Nice yiğitler vatanımız ve topraklarımız, çocuklarımızın geleceği için savaş meydanlarında silahlarıyla savaşıyorlar. Kimileri de kalemleriyle bu mücadeleyi veriyorlar. Servet Somuncuoğlu da kalemi, fotoğraf makinesi ve yüreğiyle bu mücadeleyi verenlerden birisiydi. Onu tanıdığım ilk günden, veda ettiği 49 yaşına kadar, hiç yolundan sapmadan Türk kültürüne hizmet etmek için yaptığı tüm işlerde, bu düstur üzerine hareket etti. Benim gözümde Servet Somuncuoğlu, bu şekilde mücadele vermiş bir kahraman. Çabam da Servet Somuncuoğlu'nu, onun heyecanını sizlere ve tanımayanlara aktarabilmek."

Etkinlik sonunda "Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler" adlı serginin açılışı da yapıldı.
Kaynak: AA