(Özel) Şişeye Dağları, Pirinç Tanesine Yazıları Sığdırıyor

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine yerleşen hat ustası Abdulsamet Mahmut, dekoratif şişelerin içerisine kumdan resimler yapması ve pirinç tanesine işlediği yazılarla göz dolduruyor. Çalışmalarını küçücük dükkanında yapan sanatçıya özel günlerde vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

(Özel) Şişeye Dağları, Pirinç Tanesine Yazıları Sığdırıyor
Savaştan dolayı Şam’dan kaçarak Kızıltepe’ye yerleşen 41 yaşındaki Şam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Abdulsamet Mahmut’un 10 parmağında 10 marifet var. Dekoratif şişelere kumdan resimler çizen Suriyeli Abdulsamet Mahmut, dağları ve denizleri küçücük şişelerin içerisine sığdırıyor. Ayrıca hat sanatçısı olan Mahmut, pirinç tanesi üzerine işlediği yazılarla ve ayetlerle ilgi çekiyor. Sanatçı el emeği göz nuru eserlerini Yenimahalle’de bulunan dükkanında üretiyor. Dükkan, şimdilerde hediyelik eşya alacakların uğrak yeri olmuş durumda.

Dekoratif şişede kum sanatının Ürdün’den gelme olduğunu belirten Mahmut, "2013 yılında Şam’dan geldim. Suriye’de hat sanatı öğretmenliği yaptım. Her şeyimi Suriye’de bıraktım ve muhacir gibi Türkiye’ye geldim. Üniversiteyi bitirdim ve sanatkarım. Ben de hat ve kum sanatı var. Ayrıca el iş ve pirinç tanesine hat yapıyorum. Kum sanatını şişede yapıyorum. Renk renk kumları yapıştırıyorum. Sonra şekil veriyorum. Manzara, deniz ve dağ yapıyorum. Çok güzel hediyelik eşya oluyor. Özel günlerde de yapıyorum ve çok güzel oluyor" dedi.



Pirinç tanesi kolye oluyor

Pirinç tanesi üzerini yazılar yazdığını anlatan hat ustası, "İki isim ve ayet yazıyorum. İhlas Suresi yazıyorum. Nazar ayeti de yazıyorum. Pirinç ve makarna üzerine yazıyı işleyince bu pirinç tanesini küçük şişeye koyuyorum ve kapatıyorum. Yağ gibi bir madde var. Bu yağ pirinci muhafaza ediyor. Bunlar kolye ve anahtarlık oluyor" şeklinde konuştu.



"Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum"

Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Suriyeli sanatçı, "Türkiye halkı çok güzel, ahlakları İslam ahlakı. Muhacir olarak geldim onlar Ensar gibi. Ben ve 3 milyon Suriyeli için kucak açtılar. Bu millet çok güzel ahlaklı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve başbakana teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA