ÖR-Koopsadece Ortaklarına Değil Çevresine De Değer Katıyor

Aydın’da üreticinin ürettiği sütleri satamaması sonucunda 1979 yılında kurulan ÖR-KOOP’un üye sayısı 4 bin 500’e ulaştı. Bölgedeki hayvan sayısı ile Aydın’ı Türkiye dokuzunculuğuna, ürettiği süt miktarıyla da Türkiye altıncılığına taşıyan Nazilli ve Çevresi Kalkınma Kooperatifi (ÖR-KOOP), aynı zamanda bölge ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

ÖR-Koopsadece Ortaklarına Değil Çevresine De Değer Katıyor
ÖR-KOOP, 4 bin 500 ortağından günlük olarak ortalama 320 ton süt topluyor. Topladığı bu sütlerin bir bölümünü kendi tesislerinde işleyerek süt ürünleri olarak piyasaya sunuyor. Sütün bir bölümünü de ulusal düzeydeki firmalara satarak süt ve hayvan üreticine büyük destek sağlıyor. Geçtiğimiz yıl faaliyete geçirdiği bölgenin ilk ve tek tam otomasyon yem fabrikası ile de ortaklarına kaliteli ve uygun fiyatlı yem temin eden Kooperatif, yaptığı eğitim çalışmaları ile de sağlıklı hayvan ve sağlıklı ırkların yetiştirilmesinde, kaliteli hijyen süt elde edilmesinde ve AB standartlarına uygun çalışmalarla destek oluyor. 105 kişinin istihdam edildiği süt toplama ve işleme tesisleri, kahvaltı salonu, süt ve süt ürünlerin yanı sıra yerel ürünlerin satıldığı marketi, tam otomasyon yem fabrikası ve üreticinin eğitimi için yaptığı faaliyetlerle Ege Bölgesinde örnek kooperatif olan ÖR-KOOP, Avrupa’da da kendini kanıtlamış bir kooperatif olarak bölgeye hizmet veriyor.

“Yaşanan sıkıntılar birliktelik doğurdu”

ÖR-KOOP Nazilli ve Çevresi Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Kapucu, “ÖR-KOOP Nazilli ve Çevresi Kalkınma Kooperatifimiz, Nazilli’deki çiftçilerin, üreticilerin 1979 yılında yaşamış olduğu sıkıntılardan, üretmiş olduğu sütü pazarlamada yaşadığı sıkıntıları ve sattığı sütün parasını alamaması nedeniyle o dönemin çiftçileri birleşerek Nazilli’de bir kooperatif kurmuşlar. Bu kooperatif bölgenin sütünü toplayarak o dönemden bu güne işte tesislerini oluşturarak şu anda da almış olduğu sütlerin bir kısmını mandırasında süt ürünleri olarak üretip bölge tüketicisinin hizmetine sunmuştur. Bunun yanı sıra kooperatifimiz sadece Nazilli ve çevresinde kalmamış, o gün yola çıktığı serüveni bugün Aydın’ın 11 ilçesinde 4 bin 500 üreticinin sütünü toplayarak, bugün itibariyle 320 ton sütü alıp bir kısmını tesislerimizde işleyerek geri kalanını da ulusal firmalara pazarlayıp bölge çiftçisinin üretmiş olduğu sütün parasını hak ettiği oranlarda kendilerine ulaştırmakta ve parasını da kendilerine teslim etmektedir” dedi.



“Bölge ekonomisine de destek olmaktayız”

Başkan Kapucu, “Kooperatifimiz sadece bununla da kalmamış, 2017 yılının başında faaliyete geçirdiğimiz yem fabrikasıyla da bölge çiftçimizin hayvanlarını beslemekte kullanmış olduğu yemleri hem ucuz ve hem de en kaliteli bir şekilde tedarik etmesini sağlamıştır ve 105 kişiye de istihdam sağlamıştır. Kooperatifimiz, hizmet verdiğimiz bölgenin popülasyonuna da baktığımızda köylerden göçlerin şehirleşmeye doğru göç akınını engellemiş bulunmakta olup köylerdeki insanların üretimini en iyi bir şekilde yapması için çaba sarf etmiş, onlara gerekli bilgi, birikim, gerekli konularda yapmış olduğu seminerler, gerekli konularda yapmış olduğu toplantılarla kendilerini bilgilendirmiş bulunmaktadır. Bu yapmış olduğu çalışmaların en son işte sürdürülebilir bir gelecek için kaliteli süt üretimi konulu AB’ne yapmış olduğumuz bir projemiz, bölgemizdeki sütün kaliteli ve hijyenik ortamda en kaliteli ve en iyi bir şekilde üretilip depolanması konusunda çiftçilerimiz eğitimden geçirilmiş, bilgilendirilmiş bulunmaktadır. Bunu yapmanın da onuru, gururu içindeyiz” dedi.



“Bölge hayvancılığına değer kattık”

Kapucu, “Bunların yanı sıra tabi birçok konular konusunda kooperatifimiz bölgemizde faaliyet göstermekte. Bunlar içinde, bölgemizdeki hayvan ırkının 1990’lı yıllardan beri yapılmış olan kontrollü tohumlamalarla kaliteli spermaların kullanılmasını sağlamakta işte o günlerde yapılan yatırımların bugünlerdeki semerelerini Aydın’ın, Türkiye’nin hayvan sayısı itibariyle dokuzuncu, süt üretimi itibariyle de altıncı olmasını sağlamış bulunmakta. Bunun da onuru, gururu içindeyiz. Ama görevimiz hala devam ediyor. Yapmak istediğimiz daha birçok konularda eksiklerimizin olduğunu da biliyoruz. Ama son dönemlerdeki kooperatifçilik ve birliklerin geliştirilmesi, işte tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de kooperatiflerin ülkemizde de kooperatiflerin gelişmesi, ayakta durabilmesi konusunda bakanlığın almış olduğu teşviklerde, desteklerde çiftçinin kooperatifler ve birlikler üzerinde yaptığı faaliyetlerle bunların dışında yaptığı faaliyetlerde pirimler arasında bugün itibariyle 4 kuruşluk bir fark söz konusu. Bu doğru bir çalışma olduğunun kanaatindeyiz. Bunun, bu makasın açılarak devam etmesini istiyoruz. Çünkü çiftçinin, üretimin gelişmesi ve bu çiftçinin, üreticinin gelişen dünyadan haberdar olması örgütlü bir çiftçi anlayışından geçmektedir. Tüm dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki üretim bu şekilde şekillenme olmaktadır. Bizim ülkemizde de bu şekilde olması en doğrusudur” dedi.

Kaynak: İHA