Kursiyerler Sertifikalarını Aldılar

Uşak Belediyesi, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen 2 adet halı dokuma kursunun sertifika töreni ve sergisi yapılan törenle açıldı.

Kursiyerler Sertifikalarını Aldılar
Tarihi Uşak halılarını canlandırmak, dokuma geleneğini korumak, kadınlara mesleki bilgi katarak istihdamlarına katkı sağlamak amacıyla toplamda 45 kişinin eğitim aldığı kursların ardından sertifikalar sahiplerine teslim edildi.

Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ile eşi Halime Cahan, İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel, Halk Eğitim Müdürü Osman Uzun ve Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Ömer Karahan katıldı.

Toplamda 81 iş gününü kapsayan, günlük harcırahların verildiği ve kurs için gerekli temel malzemelerin karşılanıldığı kurslarda halı dokumayı öğrenen kadınların ellerinden çıkan eserler sergiye çıkartıldı.

Türkiye’deki tüm kadınların gülümsemesi temennisinde bulunan İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel yaptığı konuşmada Uşak’ta kadınlara yönelik yapılan çalışmaların bölge oranında oldukça yüksek bir seviyelerde olduğunu kaydetti.

Temel, 548 kişiye mesleki eğitim verildiğini ve bunların 424’ünün bayan olduğu bilgisini paylaştı. Öte yandan iş başı eğitim programlarıyla eğitim verilen 1999 kursiyerden 1204’ünün bayan olduğunu kaydetti.

Belediye ve diğer kurumlarla bayanların mesleki eğitimlerine önem verdiklerini söyleyerek bayanların eğitimleri hayatına aktarmalarını istedi.

Uşak halısının bir dünya markası olduğunu ifade eden Başkan Nurullah Cahan, 15, 16 ve 17. yüzyıllarda Avrupa ve Amerika saraylarını süslediğini aktardı. Belediye olarak Uşak halısını yeniden gündeme taşıdıklarını aktaran Cahan, “Metrekaresine 90 bin ilmek ve tarihin mirası motiflerle, hakiki boya ile bayanlarımız dokuyor. Ecdadımızın emanetini yaşatıyoruz ve nakış nakış tarihi yaşatıyoruz. Uşak aşk ve sevgisi halılarımızda motif oluyor. Halımızı Cumhurbaşkanlığımıza götürdük ve artık yurt dışı gezilerinde de halılarımız hediye olarak veriliyor.” dedi.

Kadınların istihdamının da arttırılması adına yapılan çalışmaların önemli olduğunu belirten Başkan Nurullah Cahan, Uşak Belediyesi Dokur Evinde bir kısmının hâlihazırda çalıştığını ve bir kısmının da çalıştırılacağını kaydetti.

Cahan, “Kadınlarımız bizlerin baş tacı. Annelerimiz, eşlerimiz, kardeşlerimiz ve kızlarımız Onların mutluluğu bizler için önemli. Uşak Belediyesi olarak kadınlarımızın sosyal işlerinden kültür işlerine kadar, spordan mesleki eğitime kadar her konuda onlarlayız. Onlara destek olduk ve olmaya devam edeceğiz.” açıklamalarında bulundu. Kadınların çeşitli projelerde yanlarında olduğunu ve gezi gibi etkinliklerin gerçekleştirilebileceğini paylaştı.

Cahan, Kurtuluş Savaşı örneklendirmesinin ardından 15 Temmuz’u anımsatarak kadınların her zaman fedakârca varlıklarını ortaya koyduklarını aktararak iş dünyasına giren, ülkemizin ekonomisine katkı veren Anadolu kadınını tebrik etti.

Uşak Belediyesi’nin kurslarında el işi eğitimi gören engelli bir kursiyerin Başkan Cahan’dan istediği Çanakkale gezisi anında karşılık buldu. Öte yandan bir diğer engelli bireyin kurslara yazın da devam etmek istediğini aktarması üzerine Cahan yazın da engellilere özel kursların süreceği bilgisini paylaştı.

Daha sonra plaket takdimi yapıldı ve eğitim gören kadınların hazırladığı çalışmalardan oluşan sergi gezildi.
Kaynak: İHA