'İngiltere Ve Türkiye İlişkilerinde Artan Bir İvme Var'

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası Üst Yöneticisi Öz: 'İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme var' 'İngiltere'nin resmi verilerine göre, İngiltere'nin Türkiye'ye olan toplam ürün ihracatı geçen yıl yüzde 26 artarak 4 milyar 628 milyon sterlinden toplam 5 milyar 832 milyon sterline yükseldi' 'Türkiye'nin geçen yıl İngiltere'ye yaptığı toplam ürün ihracatı yüzde 10,7 artarak 7 milyar 461 milyon sterlinden 8 milyar 259 milyon sterline yükseldi' 'İngiltere, geçen yıl Brezilya'ya yaptığı toplam ürün ihracatının neredeyse (1 milyar 963 milyon sterlin) 3 katını Türkiye'ye yapmış durumda'.

GÖKHAN KURTARAN - Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Üst Yöneticisi Emrah Öz, Türkiye ve İngiltere arasında son 15 yılda ticari ve ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğini belirterek, “İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme var." dedi.

Emrah Öz, Londra’da İngiliz yatırımcılarla olan görüşmelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde artan bir ivme olduğunu belirten Öz, geçen yıl Türkiye ve İngiltere'nin karşılıklı ticaretinde artış görüldüğünü kaydetti.

Öz, "İngiltere'nin resmi verilerine göre, İngiltere'nin Türkiye'ye olan toplam ürün ihracatı geçen yıl yüzde 26 artarak 4 milyar 628 milyon sterlinden toplam 5 milyar 832 milyon sterline yükseldi. Türkiye'nin geçen yıl İngiltere'ye yaptığı toplam ürün ihracatı yüzde 10,7 artarak 7 milyar 461 milyon sterlinden 8 milyar 259 milyon sterline yükseldi. Bu verilere henüz hizmet ithalat ve ihracat verileri dahil değil." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İngiltere için hedef pazarlardan biri olarak belirlendiğini vurgulayan Öz, şunları kaydetti:

"İngiltere geçen yıl Brezilya’ya yaptığı toplam ürün ihracatının neredeyse (1 milyar 963 milyon sterlin) 3 katını Türkiye’ye yapmış durumda. Türkiye büyük bir pazar ve büyük bir potansiyel. Amacımız, Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımı yükseltmeye çalışmak. İngiltere'de bulunmamızın amacı da bu... Burada bölge bölge gezip firmalara Türkiye’de yatırım koşullarını anlatmak... İngiltere’nin Brexit’le, Türkiye’nin Gümrük Birliği ile yaşadığı farklı alanlardaki sıkıntılar iki ülkeyi farklı alanların arayışına itiyor. İki ülke de alternatifleri büyük bir potansiyel olarak görüyor."

- "Herkes bu büyümeden payını almak ister”

Emrah Öz, İngiltere'nin AB'den çıkmadan resmen ikili serbest ticaret görüşmeleri yapmasının mümkün olmadığını belirterek, "2017 yılı içerisinde Türkiye ve İngiltere arasında belki de ilk kez bu kadar karşılıklı resmi ziyaret yapıldı. İngiltere’den Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in ziyaretleri oldu. Bunların amacı da bu... Birinci sırada güvenlik, ikinci sırada ise karşılıklı ticaretin artırılması amaçlanıyor." dedi.

Gümrük Birliği anlaşmasının her iki ülke için de güncellenerek uygulanmasının en iyi yol olacağını vurgulayan Öz, “Diyelim ki İngiltere, Gümrük Birliği içerisinde kalmadı ve Türkiye de mevcut Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleyemedi. Ben iki ülkenin karşılıklı ticaret anlaşması imzalayacağını düşünüyorum. Eğer biri olur, diğeri olmaz ise bu süreç devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Öz, Türkiye ve İngiltere arasında son 15 yıl içerisinde ticari ve ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğini, ilerleyen dönemde AB ile müzakerelerde her iki ülkenin ortaklaşa bir itici güç oluşturabileceğini söyledi.

Türkiye'nin, İngiliz yatırımcılar açısından zorlu bir dönemin geride bırakılmasının ardından yeniden yükselen bir değer haline geldiğini ifade eden Öz, şunları kaydetti:

“Önümüzde rakamların gösterdiği bir tablo var. Geçen yılın üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Orada bir rekor çıktı. Şimdi 2017 yılındaki büyüme rakamları yüzde 5-7 arasında çıkacak diye tahmin ediliyor. İngilizlerin Türkiye’ye bakışına gelecek olursak; herkes bu büyümeden payını almak ister. İngiltere Hollanda’dan sonra Türkiye’ye en fazla yatırım yapan Avrupa ülkesi..."

Kaynak: AA