Gürcistan'dan Rusya İle İlişkileri Normalleştirme Çağrısı

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili: 'Bugünkü ve gelecek nesile karşı olan sorumluluklarımızı düşünerek, Rusya Federasyonu'nun üst yönetimine bulunduğumuz zor durumun üstesinden gelebilmek için çağrıda bulunuyorum'.

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, "Bugünkü ve gelecek nesile karşı olan sorumluluklarımızı düşünerek, Rusya Federasyonu'nun üst yönetimine bulunduğumuz zor durumun üstesinden gelebilmek için çağrıda bulunuyorum." ifadesini kullandı.

Yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Kvirikaşvili'nin Gürcistan ile Rusya arasındaki gergin ilişkilerin çözülmesi yönünde Moskova yönetimine çağrıda bulunduğu bildirildi.

Kvirikaşvili, Moskova yönetimine gönderdiği yazıda, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için her iki tarafın bu yönde çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

2008 yılında Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan Güney Osetya savaşının ardından Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsız devletleri olarak tanımasının Rus-Gürcü ilişkilerini olumsuz etkilediğini ve ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin kesildiğini hatırlatan Kvirikaşvili, bu zor durumdan çıkış için her iki yönetimin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu yıl Güney Osetya Savaşı'ndan 10. yıl dönümü olacağını hatırlatan Kvirikaşvili: "Şimdi önümüzde bir seçeneğimiz var. Ya bu tarihi son yıllardaki gibi karşılıklı suçlamalarla ve sert açıklamalarla karşılayacağız ya da bu kısır döngüden ilişkilerimizi kurtarmak için küçük de olsa akıllıca adımlar atacağız. Bugünkü ve gelecek nesile karşı olan sorumluluklarımızı düşünerek, Rusya Federasyonu'nun üst yönetimine bulunduğumuz zor durumun üstesinden gelebilmek için çağrıda bulunuyorum." ifadelere yer verdi.

Cenevre görüşmelerinde iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir sonuca varması için Gürcistan'ın hazır olduğunu geçmişte de gösterdiğini kaydeden Kvirikaşvili, Gürcülerin, Abhazya ve Güney Osetya halkıyla doğrudan diyalog kurması için Rusya'dan daha yapıcı politika yürütmesini istedi.

Öte yandan Kvirikaşvili, Rusya ve Gürcistan arasındaki ticari ilişkilerin yeniden sağlandığını ama bunun yeterli düzeyde olmadığını belirti.

Kaynak: AA