Ekmekteki Rekabetin Faturası İşçiye Kesiliyor

İzmir’de, bazı zincir marketlerin ekmek fiyatını 75 kuruş yapması, fırın işçilerinin işsiz kalmasına neden oldu. İzmir Fırın İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Memet Deniz, bazı fırınların yükselen üretim maliyetini gerekçe göstererek, işten çıkarttığı fırın işçilerinin mağdur olduğunu belirtti.

Ekmekteki Rekabetin Faturası İşçiye Kesiliyor
İzmir’in birçok mahallesinde bulunan bazı zincir marketlerin ekmek fiyatını 75 Kuruş yapması rekabetin başlamasına neden oldu. Bunun üzerine, fırın sahipleri artan ekmek üretimi maliyetini işçileri işten çıkararak telafi etme yolunu seçti.

Fırın işçilerinin işsiz kalmasına tepki gösteren İzmir Fırın İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri, dün akşam saatlerinde dernek merkezinde bir araya gelerek toplantı yaptı. Dernek Başkanı Memet Deniz yaptığı açıklamada, "Bizler verilmeyen haklarımızı aramak ve birlik beraberliğimizi tesis etmek için derneğimizi kurduk ancak son zamanlarda haklarımızı almak bir yana çalışan arkadaşlarımızın işten çıkarılmasıyla karşı karşıya kaldık. İzmir’de bulunan bazı firmalar, zincir market furyalarına kapılarak ekmek fiyatlarını düşürdü. Ekmek fiyatının düşüşü her yönden işçi kardeşlerimize yansıyor. Bu yüzden işten çıkarmalar başladı.

İşten çıkarılan arkadaşlarımızın mağduriyeti ayrı bir dert, çalışan arkadaşlarımıza fazladan iş yükü verilmesi ayrı bir dert. Biz buradan İzmir Fırın İşçileri Derneği olarak, Fırıncılar Odası Başkanı Necdet Durmuş’u göreve davet ediyoruz. Diyoruz ki Fırıncılar Odası işini yapsın ve bu rekabeti ortadan kaldırsın. Bahsettiğim bu büyük firmalar neredeyse İzmir’in her sokağında var. 75 kuruşa ekmek satıyorlar, bu da dönüp dolaşıp bizim işçilerimize yansıyor. Onun için buna artık bir dur demek istiyoruz. Yaşanan her sorunun kahrını fırın işçisi çekmek zorun değil, yeter artık. Patronlar isterse ekmeği bedava versin ama fırın işçisinin de hakkını gözetsin. Yaşadığı her sıkıntıyı işçisine yansıtan fırınlardan bıktık.’’ dedi.



’’Fırın işçisi bir gün para kazanamasa, yarın aç kalır’’

Zincir marketlerinin kendi ekmeğini üretmeye başladığından dolayı ekmek fiyatını 75 kuruş yaptığını dile getiren Deniz, ’’Bir ekmeğin fiyatı 75 kuruş olduğundan beri yaklaşık 3 gün içerisinde 10 fırın işçisi işsiz kaldı. Bu arkadaşlarımızın aileleri var. 10 kişi neredeyse 50 kişi demek. Dolayısıyla bu sorundan dolayı mağduruz yani, fırın işçileri yevmiye usulü çalışan insanlar. Bir gün para kazanamazsa fırın işçisi, yarın aç kalır. Biz bu yüzden sesimizi duyurmak zorundayız, çünkü biz birbirimize sahip çıkmasak ortada kalacağız.’’ şeklinde konuştu.



’’Ucuz ekmek sağlığa zararlı’’

Ucuz ekmeğin kalitesiz ve sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan halkımıza sesleniyorum; ucuz ekmeği tercih edenler sağlığını riske atıyor. Çünkü ucuz ekmek demek, kalitesiz ekmek demektir. Ucuz ekmek, ekmeğe daha çok katkı malzemesi girmesi demektir. Vatandaşlarımız sağlığını düşünüyorsa, ekmeği direk fırınlardan almalıdır. İnsanlar ucuz ekmeği tercih ederek kazançlı olmuyor, aksine sağlık açısından zarara uğruyorlar. Ayrıca, şunu belirtmek isterim ki ucuz ekmeğin tercih edilmesi fırın işçilerini işsiz kalmasına neden oluyor. Kimse sormuyor ki senin çocukların ne yer ne yapar, nasıl geçiniyorsun? Fırın sahipleri işine gelmediği zaman direk işten çıkartabiliyor. Bizler insanız, bizi işten çıkartmadan önce bizim insan olduğumuzu göz önünde bulundursunlar. İşten çıkartmadan önce bakmakla yükümlü olduğumuz insanlar ve ödememiz gerek borçlarımız olduğunu bilsinler bunları düşünsünler."
Kaynak: İHA