Ege Üniversitesi'nde 62 Yıllık Anı Tazelendi

Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakanı Adnan Menderes tarafından, üniversitenin açılışında hayat verilen zeytin ağacının yanına, 62 yıl sonra yeni bir zeytin fidanı dikildi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak: 'Bu anlamlı anıyı tekrar yaşatmak ve aynı heyecanı paylaşmak için dikilen bu ağacın, yeşerecek her dalının, yeni umutların müjdecisi olmasını dilerim'

Ege Üniversitesi (EÜ) yerleşkesinde üniversite ile yaşıt olan zeytin ağacının yanına, kuruluş yıldönümünün anısına yeni bir zeytin fidanı dikildi.

EÜ'den yapılan açıklamaya göre, 9 Mart 1956'da hizmete giren üniversitenin açılış töreninde, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakanı Adnan Menderes'in ellerinden hayat bulan zeytin ağacının yanında, 62 yıl sonra yeni bir zeytin fidanı toprakla buluştu.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından dikilen zeytin fidanının önüne konulan plakette, şu ifadeler yer aldı:

"Barışın, bolluğun ve bereketin simgesi olan 'Zeytin Ağacı', Ege Üniversitesi 9 Mart 1956 yılı Resmi Açılış Töreninde, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in katılımlarıyla dikilmişti. Bu anlamlı anıyı tekrar yaşatmak ve aynı heyecanı paylaşmak için dikilen bu ağacın, yeşerecek her dalının, yeni umutların müjdecisi olmasını dilerim."

- Yeniliklerin üniversitesi

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, törendeki konuşmasında, üniversitenin gelişimine katkı sağlayan rektörlere, akademik ve idari çalışanlara teşekkür etti.

Tohum ekmek, tohumları filizlendirmek ve filizleri meyve veren ağaçlar haline getirmenin, akademinin en önemli görevi olduğunu kaydeden Budak, "Bu emek, zaman ve sabır isteyen zor bir süreç olsa da, bu meyvelerin olgunlaştığını görmek ve tadına varmak da o derece keyif vericidir. Ege Üniversitesi ailesi olarak, üniversitemizin hak ettiği yere gelmesi için, hoş bir seda bırakmak için gece gündüz demeden özveri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Budak, üniversitenin tıp, ziraat fakülteleri ve hemşirelik yüksekokulu ile yola çıktığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Üniversite, günümüzde yüzlerce akademik birim, binlerce akademik personel ve 70 bine yakın öğrencisi ile devam etmektedir. Üniversitenin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in de katıldığı bir törenle 9 Mart 1956 günü yapıldı. Tören sonunda, merkez binanın yakınında, bahçeye günün önemini simgeleyen bir zeytin ağacı dikilmiştir. Bu ağacımız daha sonra zarar görse de yeniden filiz vererek Ege Üniversitesi ile birlikte gelişmesine devam etmiştir. Üniversitemiz var oldukça da kökü toprakta, dalları gökyüzüne dönük olarak varlığını sürdürecektir."

Demokrasi tarihine damgasını vuran Adnan Menderes ve arkadaşlarının, asla unutulmayacağını vurgulayan Budak, tüm şehitleri rahmetle andıklarını belirtti.

Budak, üniversitenin kuruluş sembolü olan zeytin ağacının, Türkiye'deki ilk Atatürk büstünün, Tarihi Sarı Köşk'ün ve İzmir Ziraat Mektebi'nin bulunduğu alanı rekreasyon alanına dönüştürdüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Necdet Budak, 1955 yılından bugüne kadar 141'i dünyada ilk olmak üzere, toplam 826 yeniliğin EÜ tarafından bilim dünyasına kazandırıldığını kaydetti.

Kaynak: AA