ÇOMÜ Tıp Fakültesi'nde Sanal Eğitim Laboratuvarı Hizmete Başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan Sanal Eğitim Laboratuvarı hizmet vermeye başladı. Sanal Eğitim Laboratuvarı sayesinde tıp öğrencileri almış oldukları teorik tıp eğitimlerini sanal bir ortamda pratik yaparak güçlendirme ve geliştirme imkanı bulacak.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi'nde Sanal Eğitim Laboratuvarı Hizmete Başladı
Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesinin tüm bilim dallarında etkili olduğunu, tıp eğitimini de etkilediğini ve teknolojinin tıp eğitiminde etkin bir şekilde kullanıldığını belirten Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysel Güven Bağla, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Bünyesinde hizmete giren Sanal Eğitim Laboratuvarı’nın öğrenciye çok ciddi katkıları olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Aysel Güven Bağla, son yıllarda tıp eğitiminde dijital materyallerin kullanılması ve bunun önemi ile ilgili pek çok çalışma yapıldığını belirterek, “Özellikle anatomi, histoloji ve embriyoloji, patoloji gibi görsel konular içeren dallarda dijital materyaller egitim-ögretim ortamlarında sıkça kullanılmaktadır. Yeni teknolojiler bizlere gerek canlı gerekse cansız materyalde, çok daha yüksek çözünürlüklü ve gerçek zamanlı inceleme olanakları sunmaktadır. Histoloji, patoloji gibi derslerinin uygulamalarında dijital görüntüler kullanılmakta, kullanıcı, bilgisayarın faresi ile görüntü üzerinde hareket ederek doku kesiti üzerinde istediği alana ulaşabilmekte, istenilen alanın kademeli olarak büyütülmesini veya küçültülmesini sağlayabilmektedir. Görüntü üzerinden tartışma ve görüş alışverişi yapılmasına ve direkt görüntü üzerinden soru sorulmasına imkan vermektedir. Ayrıca, kendi başına öğrenime daha çok imkân sağlamakta, ders saatleri ve yer ile sınırlanmamaktadır” dedi.

Tıp fakülteleri dışında, diş hekimliği, biyoloji, veterinerlik, moleküler biyoloji ve sağlık bilimleri gibi alanlarda dijital materyallerin egitim-ögretim ortamlarında sıkça kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Aysel Güven Bağla, Sanal Eğitim Laboratuvarının eğitimimizin kalitesini yükselteceğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanal Eğitim Laboratuvarımız sadece histoloji ve patoloji anabilim dalları uygulamalarında değil, diğer anabilim dallarının; anatomi, mikrobiyoloji, fizyoloji, biyokimya gibi cesitli temel bilimlerin eğitiminde de sanal gerceklik uygulamalarında kullanılabilmesi nedeniyle önemlidir. Bu eğitim kalitemizi yükselttiği gibi diğer fakültelere göre bir ayrıcalık oluşturacaktır. Ayrıca anlaşılması zor olan bazı anatomik yapılar ile vücutta gerçekleşen biyokimyasal ve fizyolojik olayların öğrenciler tarafından daha kolay öğrenilmesi sağlanabilirken, klinik tıp bilimleri eğitiminde ise teorik eğitimlerin yanında bazı muayene işlemlerinde ve kucuk girişimlerde de yararlanılabilir, nadir görülen hastalıklar ve cerrahi uygulamalar gösterilebilir.”

Bu laboratuvarın öğrenciler için anlaşılması zor konulara sahip derslerin, daha kolay kavranabilmesi, eğitim-ögretimin daha verimli ve ulaşılabilir kılınabilmesini sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Aysel Güven Bağla, “Sanal Eğitim Laboratuvarı ayrıca teorik ve uygulama sınavlarının, eğitim ve ölçme değerlendirmenin daha uygun şekilde yapılabilmesine katkı sağlayacaktır. Fakültedeki mezuniyet öncesi eğitim sürecine olan katkıları yanı sıra fakülteden mezuniyet sonrası eğitimi kolaylaştıracak ve bu eğitimi ulaşılabilir kılacaktır. Sürekli mesleki gelişime ve eğitimin akreditasyonuna katkıda bulunacaktır. Üniversitemizde birçok bölümün kullanımına açık olacağından Tıp Fakültesi dışında diğer fakültelerin de kullanabileceği, eğitim kalitesini geliştirecek ve eğitimi keyifli hale getirecektir” dedi.

Kaynak: İHA