Arakanlı Müslümanlara Yönelik Yardımlar Devam Ediyor

Bosna Hersek İslam Birliği tarafından Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlara yönelik sağlanan yardımlar Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından dağıtılmaya başlandı.

TİKA dağıtım noktasında bulunan 6 bin 150 aileye ulaştırılan yardımlar pirinç, yemeklik yağ ve mercimekten oluşuyor. Aile üye sayısına göre dağıtılan yardımlar 1 ay boyunca devam edecek. Bosna Hersek İslam Birliği tarafından kamp bölgesinde bulunan Türk Sahra Hastanesi’ne temin edilen iki adet hasta nakil ambulansı da TİKA koordinasyonunda yetkililere teslim edildi.

Bangladeş’e 25 Ağustos 2017’den beri sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 671 bine ulaştı. Daha önceki tarihlerde bölgeye gelerek yerleşenlerle birlikte toplam sayı 1 milyonu geçti. Birleşmiş Milletler yetkilileri ile sivil toplum kuruluşları, ağırlıklı olarak Kutupalong genişleme alanına yerleştirilen Arakanlı Müslümanlar ile bölgede yerleşik yerel halkın ihtiyaçlarının karşılanması için 2018 yılı sonuna kadar 1 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bölgeye farklı ülkelerden yardım kuruluşları çalışmalarına devam ederken, yetkililer son günlerde donörlerin yardım çalışmalarına olan ilgisinin de azaldığını ifade ediyor.

Bangladeş ile Myanmar arasında varılan mutabakat çerçevesinde başlaması planlanan geri dönüş sürecinde olumlu gelişmeler kayıt edilmiyor. Bangladeş tarafından Myanmar’a verilen 8 bin ailelik listenin incelemeleri Myanmar tarafında devam ederken, iki ülke sınırında bulunan insansız bölgede bekleyen 6 bin 500 kişinin ise bekleyişleri sürüyor.

Myanmar tarafı son günlerde Bangladeş sınırındaki önlemlerini arttırıyor. İlave birliklerin yanı sıra fiziki önlemlerde alan Myanmar, sınırı dikenli teller ve bariyerlerle çeviriyor.

Yaklaşmakta olan muson sezon dolayısıyla de önlemler alınmaya devam ediyor. Bölgenin coğrafi yapısı gereği tepelik alanlara kurulan derme çatma yerleşimlerin muson sezonunda toprak kaymalarından etkileneceği tahmin ediliyor. 100 bin kişinin heyelan riski altında bulunduğu ifade ediliyor.
Kaynak: İHA