Turunçgil İhracatında İspanya Modeli

Plant Health Care Teknik Müdürü Marin: 'Dünyadaki turunçgil üretiminin yüzde 5'ini yapan İspanya, dünya ihracatının yüzde 26'sına sahip. Bu çok güzel ve özel bir örnek'

Plant Health Care Teknik Müdürü Angel Marin, dünyadaki turunçgil üretiminin yüzde 5'ini yapan İspanya'nın, dünya ihracatının yüzde 26'sına sahip olduğunu, bunun çok güzel ve özel bir örnek teşkil ettiğini bildirdi.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliğinden (ADATÜB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Angel Marin, Adana Çiftçiler Birliği'nde düzenlenen "Turunçgillerde son trendler, bitki besleme ürününün kullanımı" konulu toplantıya katıldı.

Burada çiftçileri bilgilendiren Marin, dünyadaki turunçgil üretim ve ihracatına yönelik istatistikler eşliğinde sunum yaptı.

Marin, İspanya, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerin turunçgil üretiminin genel tablosu içindeki paylarının düşük görünse de ürünlerinin önemli kısmının ihraç edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünyadaki turunçgil üretiminin yüzde 5'ini yapan İspanya, dünya ihracatının yüzde 26'sına sahip. Bu çok güzel ve özel bir örnek. İspanya, Güney Afrika ve Türkiye dünyadaki turunçgil ihracatının yüzde 45'ini gerçekleştiriyor. Brezilya portakal üretimin de en büyük paya sahip. Ancak, portakalda hastalık görüldü. Bu hastalıktan ötürü problem yaşayan bir ülkedir. Amerika’da da 5 milyon dekardaki portakal bahçesi bir hastalıktan zarar gördü. Bu yüzden ABD'de de üretim düşerken, Çin gibi ülkelerde ürün talebi artıyor. Türkiye, Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Avrupa'ya turunçgil ihracatı yapıyor. Bu açıdan önemli olan istenen kalitede üretim yapmaktır."

Toplantıya katılan İsrail Tarım Bakanlığı Çiftçi Danışma Servisi Direktörü Asher Azencott da turunçgillerde sulama ve bitki beslenme konusunda bilgilendirme yaptı.

Etkinliğe, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ADATÜB Yönetim Kurulu Üyesi Remziye Karabucak ve ADATÜB Genel Sekreteri Mehmet Yaşar Özekenci de katıldı.

Kaynak: AA