Salihli Zeytinine Coğrafi İşaret Çalışması

Üretimi giderek artan ve pek çok bölgede özellikle sofralıkta aranan bir ürün haline gelen Manisa’nın Salihli ilçesi zeytinine coğrafi işaret başvurusunda bulunma kararı alındı. Konuyla ilgili Salihli Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıda firma sahipleri ve ilgili kurum yetkilileriyle konunun detayları ele alındı.

Salihli Zeytinine Coğrafi İşaret Çalışması
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, son yıllarda üretimi yaygınlaşan ve kalitesiyle diğer zeytinci bölgelerin de dikkatini çeken Salihli Zeytini’ne coğrafi işaret başvurusu yapmak için çalışmalara başladı.

Toplantıya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan fabrikaların yetkilileri, coğrafi işaret başvurusu hazırlığı yapan Ecrin Danışmanlık yetkilisi Ayşe Kahya katıldı.

Yapılan görüşmelerde zeytin için başvuru yapılması, zeytinyağına da “Salihli zeytininden üretilmiştir” yazısı ile menşeinin belirtilmesi yönünde görüş birliğine varıldı.

Salihli’de üretilen zeytinin sulak bir arazide bulunması, Demirköprü Barajı ve Gölmarmara’nın da etkisiyle mini klima özelliğine sahip bir iklimde yetişmesi, toprak yapısı gibi nedenlerle çok kaliteli taneye sahip olduğunun belirtildiği toplantıda, organik üretimine de elverişli olduğuna dikkat çekildi.

Zeytin ve zeytinyağı imalatçısı firmaların tek çatı altında fuarlara katılması konusunun da ele alındığı toplantıda, İzmir ve İstanbul’daki fuarlara Salihli TSO’nun katkılarıyla katılım için çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, zeytinin üzümden sonra ikinci ürün haline geldiğini, üreticinin zeytin dikimine önem vermeye başladığını, oldukça verimli olan bu ürünün geleceğinin şimdiden şekillenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Toplantıda Salihli zeytinine coğrafi işaret başvurusu yapma, yerel yönetimden hasatta kullanmak üzere kasa desteği talep etme, zeytinin çuvallara toplanmasından tamamen vazgeçme, fuarlara Salihli TSO bünyesinde ortak bir stantla katılma, zeytin borsasının kurulması konusunda çalışmalar yapma, zeytin ve zeytinyağı işletmelerinde çalışan personele eğitim desteği verme, sofralık zeytin için kuyular açılması konusunda çalışma yapma ve budama konusunda İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından eğitim verilmesi kararı alındı..
Kaynak: İHA