'Sağlık Yaşam Ve Çalışma Hayatında Kadın' Paneli

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı: 'Kadın, çalışma hayatının içinde var. Bundan sonra da hep var olacak. Bize düşen Müslüman kadının Müslümanca kalarak çalışma hayatının içinde nasıl var olabileceğinin imkanlarını oluşturmaktır' 'Kadın vahyin muhatabıdır. Kadın Rabbi tarafından yeryüzünü imar etmekle görevlendirilen insandır. İnsan da çalışıp çabalamak zorundadır'

'Sağlık Yaşam Ve Çalışma Hayatında Kadın' Paneli
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, "Kadın, çalışma hayatının içinde var. Bundan sonra da hep var olacak. Bize düşen Müslüman kadının Müslümanca kalarak çalışma hayatının içinde nasıl var olabileceğinin imkanlarını oluşturmaktır." dedi.

Martı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu'nda düzenlenen "Sağlıklı Yaşam ve Çalışma Hayatında Kadın" konulu panele katıldı.

"Kadının çalışma hayatında yeri var mı", "İslam'a göre kadın çalışmalı mıdır" ve "Çalışan kadının parası helal midir" gibi soruların cevabının verildiğini aktaran Martı, şöyle konuştu:

"Kadın, çalışma hayatının içinde var. Bundan sonra da hep var olacak. Bize düşen Müslüman kadının Müslümanca kalarak çalışma hayatının içinde nasıl var olabileceğinin imkanlarını oluşturmaktır. Bize düşen kız çocuklarımızı en güzel şekilde koruyup kollayacağımız şartlarda okumasını sağlamaktır. Çalışma hayatında var olmamız ailelerimizi ihmal ettiğimiz anlamına gelmiyor."

Martı, yıllarca kadınların tarlalarda çalıştığını ve bunun da tartışılmadığını dile getirerek, halen birçok kadının fabrikalarda ve hizmet sektöründe çalıştığını belirtti.

Çalışan kadının nasıl daha sağlıklı, huzurlu ve verimli bir ortamda çalışabileceğini düşünmek gerektiğini ifade eden Martı, "Biz bir yandan ailesini ihmal etmek istemeyen çalışanlar olarak bazen ikilemde kalıyoruz çünkü geleneksel kodlarımız ve beklentiler bizden iyi bir anne ve iyi bir eş olmamızı istiyor. Çalışırken bir yandan da ailemize emek veriyoruz. Bunun da mükafatını Allah'ın vereceğine inanıyorum." diye konuştu.

- "Kadın vahyin muhatabıdır"

Martı, kadının hangi niyetle çalıştığını anlamak gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kadın vahyin muhatabıdır. Kadın Rabbi tarafından yeryüzünü imar etmekle görevlendirilen insandır. İnsan da çalışıp çabalamak zorundadır. İslam'ın uygun gördüğü şartlarda ve harama giden herhangi bir adım atmadan kadının çalışmasında dini bir engel yoktur. Çalışmaya engel olacağını iddia edeceğimiz hiçbir hadis ya da ayet-i kerime yoktur ama haram konusunda herkes çizgilere dikkat etmek zorundadır."

- "Çalışan nüfusun üçte birini kadınlar oluşturuyor"

NEÜ Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhuşen Kutlu da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün Birleşmiş Miletler tarafından 1977 yılında kabul edildiğini anımsattı.

Dünya nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğunu aktaran Kutlu, şöyle konuştu:

"Ancak çalışan nüfusun üçte birini kadınlar oluşturuyor. Kadınların erkeklere göre eğitim düzeyi de hala çok geride. Türkiye'de 2013 yılında kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 30,8'dir. Kadın istihdamı ise yüzde 21,1 şeklindedir. Tarım sektöründe kadınların oranı yüzde 37, hizmet sektöründe yüzde 48 ve hazır giyim, tekstilde ise yüzde 15'i kadınlar oluşturuyor."

Dr. Sare Davutoğlu da panelde bir sunum yaptı.

Panele, İl Müftüsü Ali Akpınar, NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, NEÜ Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.
Kaynak: AA