Netanyahu'dan 'Ağvar' Açıklaması

İsrail Başbakanı Netanyahu, herhangi bir nihai çözümden bağımsız olarak Ürdün sınırındaki Ağvar bölgesinde kontrolü ellerinde tutmayı sürdüreceklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin ile nihai çözüm sağlansa bile Ürdün sınırındaki Ağvar bölgesinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, ABD ziyareti çerçevesinde Washington'daki Ekonomi Kulubü'nde yaptığı konuşmada, "Ağvar" adıyla da bilinen Ürdün Vadisi bölgesinin İsrail'in kontrolünde kalacağını söyledi.

Netanyahu, "Filistin-İsrail çekişmesinde çözüm ne olursa olsun Ürdün'ün batısındaki Ağvar bölgesi İsrail'in güvenlik kontrolü altında kalacaktır." dedi.

Orta Doğu'nun "başarısız ve çökmüş" ülkelerle dolu olduğunu aktaran Netanyahu, Ağvar'ın güvenliğinden İsrail'in sorumlu olmaması halinde Filistinlilerin de çökeceğini öne sürdü.

Netanyahu, "İsrail'in güvenliğini tehdit edecek yetkiler yerine Filistinlilere özerklik için ihtiyaç duyacakları tüm yetkileri vermek yönünde bir çözüm istediğini" dile getirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria ile Ürdün arasında verimli topraklarıyla bilinen Ağvar bölgesinde 10 bin Filistinli yaşıyor. İsrail, bu bölgenin Batı Şeria'da kendi idaresinde bulunduğu gerekçesiyle ruhsat vermediği Filistinlilerin yapılarını sık sık yıkıyor.
Kaynak: AA