Kuşadası'nda Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kuşadası’nda coşkuyla kutlandı.

Kuşadası'nda Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları
Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kaymakamlığı tarafından çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin katılımıyla düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında gerçekleşen yürüyüşe Kuşadalı kadınlar büyük bir ilgi gösterdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Kuşadası Belediyesi önünden başlayarak Atatürk Meydanı’nda son bulan bir yürüyüş düzenlendi.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, eşi Nil Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Kuşadası Belediye Meclisi’nin kadın üyeleri Ferah Sürekçi, Filiz Üyücü, Canan Güler ve Fevziye Tekeroğlu ile Kuşadası’nda faaliyet gösteren kadın dernekleri ile siyasi partilerin kadın kolları üyelerinin katıldığı yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. Kuşadası Belediye Bandosu’nun seslendirdiği ezgiler eşliğinde yürüyen Kuşadalı kadınlar, ellerinde taşıdıkları çeşitli dövizlerle kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu ve Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK) Başkanı Şerife Atınç tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından Kuşadası İş Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı Meral Orhon tarafından yapılan basın açıklaması ile devam etti. 8 Mart’ın kadın mücadelesi açısından önemine dikkat çeken Orhon, Türk kadınlarının pek çok Avrupa ülkesinden önce siyasi, ekonomik ve sosyal haklara kavuştuğunu ancak kadınların yaşadığı mağduriyetin halen devam ettiğini belirtti.

Bu mağduriyetin giderilebilmesi için ortak bir bilince ihtiyaç olduğunu ifade eden Orhon “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve adaletsizliğinin sona ermesi gerekmektedir. Dünyanın barış, huzur ve refah içerisinde yaşaması ancak kadın ve erkeğin omuz omuza durması ile mümkündür” dedi.

Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Tarihi Kervansaray’da Kadın El Emeği stantlarının açılışı yapıldı ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kervansaray’da konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, 8 Mart 1857’de New Yorklu kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattığı grevin güvenlik güçleri tarafından bastırılması sırasında 129 kadın işçinin yaşamını yitirdiğini belirterek “Günümüzde 8 Mart, ticari amaçlarla kullanılmak istenmektedir. Oysa 8 Mart, kadınların eşit ve özgür bir yaşam talebiyle yürüttükleri mücadeleyi temsil eden bir gündür ve anlamına uygun olarak kutlanmalıdır” dedi.

Başkan Kayalı, kadınların yaşamın her alanında daha etkin bireyler olarak yer almalarının önemine dikkat çekerek “Siyasette kadın temsilinin yüzde 50 oranında olması gerektiğini düşünüyorum. Siz kadınlar olmazsanız yüzde ellimiz eksik demektir” dedi.

Başkan Kayalı’nın ardından konuşan Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ise, toplumların kültür üreten birer makine gibi olduğunu belirterek “Nasıl ki makinenin bir parçası işlevini yerine getirmediğinde üretim gerçekleşemezse kadınların hak ettiği yerde olmadığı toplumlar da sağlıklı bir gelişim gösteremezler” diye konuştu.

Kervansaray’da düzenlenen program, konuşmaların ardından Emekli Öğretmenler Derneği tarafından sergilenen halk dansları gösterisi ve Türk Anneler Derneği Kuşadası Şubesi tarafından sahnelenen “Aslında Hepimiz Deliyiz” adlı tiyatro oyunu ile sürdü.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Kervansaray ile Davutlar ve Güzelçamlı mahallelerinde Kuşadası Belediyesi Kadın Danışma Merkezi tarafından Farkındalık Standı açıldı. Danışma Merkezi tarafından verilen hizmetlere ilişkin bilgilendirici broşürlerin dağıtıldığı stantta, kadınlara Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK) üyesi kadınlar tarafından üretilen kuş baskılı şal ve bez çantalar hediye edildi.
Kaynak: İHA