KMÜ'de' Karaman'da Kadın Olmak' Konulu Panel

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde "8 Mart Kadınlar Günü" nedeniyle "Karaman'da kadın olmak" konulu bir panel düzenlendi.

15 Temmuz Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında konuşan KMÜ Rektörü Mehmet Akgül, her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nün, dünya nüfusunun hemen hemen yarısını oluşturan ve hayatımıza kattıklarıyla vazgeçilmez değerlerimiz olan kadınların layık oldukları koşullara ulaşmasını anımsatan önemli bir gün olduğunu söyledi.

Kadının yalnızca toplumun bir bireyi değil, tüm toplumu doğuran, eğiten, besleyen ve büyüten olduğunu ifade eden Akgül, şunları kaydetti:

"Kadın millettir, vatandır. Ölümüne koruyup savunduğumuzdur. İnandığımız, güvendiğimizdir. Onun hayatımızdaki yeri tüm söylenenlerden her zaman daha fazla olacaktır. Çünkü onun yerini dolduracak bir nesne olmadığı gibi, onu tam anlamıyla anlatabilecek bir kavram da mevcut değildir.O, görmezden gelinecek ya da ötelenecek bir varlık değil, el üstünde tutulacak ve hayatımıza kattıklarıyla her daim anılacak bir değerdir. Bu düşüncelerle, başta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi mensupları olmak üzere tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, vatanı ve milleti için canlarını hiçe sayan tüm kadın kahramanlarımızı ve şehitlerimizi de şükran ve minnetle anıyorum."

Moderatörlüğünü KMÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Özlem Sadi'nin yaptığı panele konuşmacı olarak Ermenek İlçesi Evsin Köyü Muhtarı Hatice Reyhan Yiğit, kadın girişimci Ahsen Toktay, KMÜ Öğretim Görevlisi Yar. Doç. Dr. Şahan Birol ve kadın girişimci Nuriye Karagöz katıldı.

2014 yılında bu işe başlarken zorluklar çektiğinin altını çizen Toktay, şunları kaydetti:

"Şimdi en büyük destekçim kocam, fakat işe başlarken engel olmak istemişti. Köy köy gezdim. Kadınlara neler yapacağımızı anlattım. Şimdi Karaman'ın köylerinde kadınlarımızın yerleştirdiği sebze ve meyvelerin kuruları Türkiye'nin her yerine satılıyor. Hatta ürün verdiğimiz dünya çapında ünlü restoranlar var. Ayşe ablanın dağdan topladığı sumak ünlü bir restoranda Karaman sumağı diye müşterilerin beğenisine sunuluyor. Karaman kadınının kışlık ihtiyaçlarını karşılamak için kuruttuğu biber, domates, fasulye artık her mutfakta. şimdi bundan para kazanıyorlar. Ben sadece aracı oldum. Beraber olduk başardık."

Evsin köyü muhtarı Yiğit de, "Bir inat için 2014 yerel seçimlerinde muhtar adayı oldum. 3 erkek rakibimi yenerek Ermenek'in tek kadın muhtarı seçildim. Köyüme, kadınlarımıza hizmet vermeye çalışıyorum. Köyümüzde yaşamın her alanında erkeklerden daha fazla varız." dedi.

Kaynak: AA