'Kadınlarda Böbrek Hastalığı Daha Fazla Görülüyor'

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü: 'Kadınlar böbrek hastalığından daha çok etkileniyor. Dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı bulunuyor'

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada, kadınların böbrek hastalığından daha çok etkilendiği ve bu hastalığın dünya nüfusunun yüzde 10'unu etkilediği kaydedildi.

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü'nden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile aynı tarihe denk gelen Dünya Böbrek Günü kapsamında yapılan açıklamada, küresel bir salgın halini alan ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığına dikkat çekildi.

Dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'un böbrek hastalığı bulunduğuna değinilen açıklamada, kadınlarda böbrekleri etkileyen bazı kronik hastalıkların daha sık görüldüğü aktarıldı.

Kronik böbrek hastalıklarının kadınlarda daha sık olmakla birlikte toplam nüfusun yüzde 10'unu etkilediği ifade edilen açıklamada, böbrek bağışlayan kadınların sayısının erkeklerden daha yüksek olduğu ancak böbrek nakli yapılan kadınların sayısının daha düşük kaldığı anlatıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Di­yaliz gereken 7-10 hastadan birisinde olan polikistik böbrek hastalığı 400 ile 1000 doğumda bir görülen genetik bir hastalık. Otozomal dominant geçişli polikistik böbrek hastalığı, k­adın ve erkeklerde eşit sıklıkt­a görülüyor. Bu hastalıkta böbrekte oluşan çok sayıda kist giderek büyüyerek sonunda böbreği tamamen kistlerden oluşan bir organa dönüştürüyor. Polikistik böbrek hastaları öncelikle tuzsuz diyet yapmalıdır. Zamanla yüksek tansiyon gelişme olasılığı söz konusu olduğu için, hastaların az tuzlu diyete alışmaları yararlıdır. Böbrek yetersizliği riski kilolu bireylerde daha fazladır. Bu yüzden polikistik böbrek hastaları sıklıkla spor yapmalı, aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durmalıdır."
Kaynak: AA