Kadınlara Yapılan Zulme Sessiz Kalan Myanmar Lideri'nden 'Kadınlar Günü' Kutlaması

Arakan Müslümanlarına yönelik zulüm ve tecavüzler devam ederken, Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Kadınlara Yapılan Zulme Sessiz Kalan Myanmar Lideri'nden 'Kadınlar Günü' Kutlaması
Dünyadan gelen tepkilere rağmen Myanmar ordusunun Arakan Müslümanlarına yönelik zulmü devam ediyor. Myanmar ordusunun Arakanlı kadınlara tecavüzleri devam ederken, Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Nobel ödüllü liderin yaşanan zulme sessiz kalması geniş kesimden tepki ile karşılanmıştı. Zulmü görmezden gelen Myanmar liderinin Dünya Kadınlar Gününü kutlaması ise dikkat çekti.

Rohingya nüfusunun büyük çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’da ayrı bir etnik grup olarak değil "Bengalli” yasa dışı göçmenler olarak tanımlanıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre 2017 Ağustos ayı sonundan itibaren 620 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar Ordusu’nun uyguladığı şiddetinden kaçarak Bangladeş’e sığındı. Kısa bir süre önce Myanmar ve Bangladeş’in Rohingyaların geri gönderilmesi konusunda uzlaştığı açıklanmıştı ancak bunun hayata geçirilip geçirilmeyeceği henüz kesinleşmedi. BM ve aralarında ABD’nin de olduğu birçok ülke, şimdiye dek Myanmar’ın Müslüman Rohingyalara etnik temizlik uyguladığı suçlamasında bulunuyor.

Bangladeş’te Arakanlı Müslüman mültecilerin büyük çoğunluğunun kaldığı bölge olan Cox’s Bazar’da yaşananlar hakkında konuşan BM Yetkilisi Andrew Gilmour, "Myanmar’daki Arakan Müslümanları’nın etnik temizliği devam ediyor. Cox’s Bazar’da gördüklerim ve duyduklarımdan sonra başka bir sonuca varabileceğimizi sanmıyorum. Şiddetin niteliği geçen yılki gibi kan dökülmesi ve kitlesel tecavüzden, daha düşük yoğunluklu bir terör ve açlığa mahkum etmeye dönüştü" dedi.

Bangladeş ve Myanmar makamları Arakanlı Müslüman mültecilerin geri gönderilmesini görüşüyor ancak geçtiğimiz haftalarda Myanmar Ordusu’nun sınır bölgesine yaptığı yığınak kaygı oluşturmuştu.
Kaynak: İHA