KADEM Çocuk İstismarı Çalıştay Raporu Ankara'ya Gidecek

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya Temsilciliği tarafından düzenlenen Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler konulu çalıştay raporu Ankara’ya gönderilecek. KADEM Antalya İl Temsilcisi Zeynep Ayşe Taş , " 2 gün süren çalıştayda konunun uzmanlarından oluşan 8 masa kuruldu. Bu masalarda istismarın nedenleri ve çözüm önerileri sunuldu. Çalıştay sonrası oluşturulacak raporu, Ankara’da karar mekanizmalarına göndererek istismarın önlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

KADEM Çocuk İstismarı Çalıştay Raporu Ankara'ya Gidecek
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya İl Temsilciliği tarafından Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler" Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya, AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, KADEM Antalya İl Temsilcisi Zeynep Ayşe Taş, Antalya İl Müftüsü Osman Artan, çeşitli üniversitelerden doktor ve öğretim görevlileri ile vatandaşlar katıldı.



Enç, “Konunun çok boyutlu ele alınması gerek”

Çalıştayda konuşan AK Partili Gökcen Özdoğan Enç, çocuk istismarı konusunda yaklaşık 1 hafta önce Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında ve 6 bakandan oluşan bir komisyon kurduklarını, 10 güne kadar da komisyondan detaylı bir çalışma ortaya çıkacağını söyledi.

Çocuğa şiddet ve istismarı cezaları konusunda bilgi veren yapan Enç, idam ve iyi hal durumları konusunda önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’de uluslararası anlaşma kriterleri gereğince idam cezasının olmadığını hatırlatan Enç, "Bazen çok canımız yandığı zaman bu idamlık diyoruz ama böyle bir olasılık şuan ki kanunlar çerçevesinde mümkün görünmüyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis en büyük ceza. İyi hal indirimlerini de zaman zaman duyuyoruz. Bunlara da biliyorum çok kızıyoruz içimizden. Bu tür cezalarda iyi hal durumlarının kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yürütülüyor. Bazen basın kuruluşlarının başlıklarında görüyoruz, toptan bir ceza verme düşüncesi hakim. Elbette ki hepsi çocuk. Birleşmiş Milletlere göre de 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Ancak bunun dünyada örnekleri de var, cezalarının kademeli olması gerekiyor. 12 yaş altı ve üstü şeklinde bir derecelendirme söz konusu ama işin aslı şu bence; elbette cezalar caydırıcı verilebilir ama bu işin çok boyutlu ele alınması gerekiyor" ifadelerini kaydetti.



Çalışytay raporu Arkara’ya gönderilecek

KADEM olarak cinsel istismarların daha çok farkına varılabilmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydeden KADEM Antalya İl Temsilcisi Zeynep Ayşe Taş ise, 2015-2016 yılları arasında gençler ve kadınlar haricinde toplumu yakından ilgilendiren her türlü konuda KADEM’in yer alacağını söyledi.

Çocuk istismarı konusuna da değinen Taş, birinci dereceden akrabaların istismar oranında birinci sırada yer aldığını kaydetti.

Başlattıkları çalıştay sonucunda çıkan raporu karar mekanizmalarına göndereceklerini belirten Taş, " Ardından bu çalışmaların sonucu olarak projeler hedefliyoruz. 2 gün boyunca güzel çalışmalar çıkar diliyorum. Bundan sonra çocukların fıtratına uygun, neşe, sevgiyi barındıran programlarda buluşuruz temenni ediyorum dedi.

2 gün süren çalıştayda konunun uzmanlarından oluşan 8 masa kuruldu. Bu masalarda istismarın nedenleri ve çözüm önerileri sunuldu. Çalıştay sonrası oluşturulacak raporun, Ankara’da karar mekanizmalarına gönderilerek istismarın önlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA