'Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat'

Sabri Ülker Vakfınca düzenlenen "Fazla Tuzu Azalt, Ömrünü Uzat" toplantısında tuzun sağlık üzerindeki etkileri ele alındı.

Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, "Fazla tuzu azalt ömrünü uzat" kampanyasının açık hava mecralarından dijital platformlara kadar farkındalık oluşturmaya gayret edecekleri bir iletişim serisi olacağını kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Altun da bugünün Dünya Böbrek Günü ile Dünya Kadınlar Günü'ne denk gediğini ifade ederek, "Tuzun oluşturduğu etkiler var. Toplum çalışmalarında da ilginç veriler var. Örneğin, Finlandiyalılar 1978'de başlattıkları bir programla 2007'ye kadar sadece tuz değil ama sağlıklı beslenme üzerinden yürüttükleri programla tuzu 4 gram azalttıklarında bir taraftan ülkenin sayısına bakınca inme ve kalp hastalıklarını yüzde 75 oranında azalttıkları ortaya konmuş.4 gramda yaklaşık 40 yılda ulaştıkları bir değer bu." dedi.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülver Derici ise çocukların tüketmesi gereken ideal tuz miktarının 1 yaşına kadar maksimum 1 gram olduğunu ifade ederek, 3 yaşına doğru bu miktarın biraz daha artabildiği ve 2 grama çıkabildiğini dile getirdi.

Derici, tuzun 6 yaşlarda 3 gram düzeyinde tüketilebileceğini, 7 yaş ve sonrasında günümüzde sağlıklı insanın tüketeceği 5 gram düzeyine çıkabildiğini ama hiçbir zaman 6 gramın üstüne hangi yaş grubunda olursa olsun çıkılmaması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem ile Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de konuşma yaptı.

Kaynak: AA