Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Ceylan, 'Kadınları İlk Defa Ahiler Teşkilatlandırdı'

Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, dünya üzerinde kadınları ilk defa Ahilerin teşkilatlandırdığını söyledi.

Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Ceylan, 'Kadınları İlk Defa Ahiler Teşkilatlandırdı'
Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan Kırşehir, Konya, Kayseri ve farklı bölgelerde kadınların dünya üzerinde ilk defa Ahiler tarafından teşkilatlandırıldığını belirtti.

Ahilik Teşkilatının ilme, sanata, kültüre, aile yaşayışına toplumsal düzene önem verdiğini belirten Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, "Kadınları dünyada ilk defa Ahiler teşkilatlandırmıştır. Türk erkeğinin yanında kadınlarda güçlü bir şekilde yer almışlardır. Eğitim, kültür, sosyal hayat, iş hayatı hatta askeri alanda da Ahi kadınları etkili olmuştur" dedi.

Ahi Kadınlarının Kayseri, Konya, Kırşehir gibi illerde de teşkilatlandığını anlatan Ceylan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sosyal alanda da kimsesiz kadınları genç kızları, alarak onları yetiştirip evlendiriyorlar onları hayata katıyorlardı. Bakıma muhtaç kadınlara ise Ahi bacılar bakıyorlardı. Diğer taraftan bu kadınlar, savaşta iyi kılıç kullanıp ok atabiliyorlardı.

Örgücülük, nakışçılık gibi alanlarda kadınlar çalışmıştır. Kimsesiz kalan gen kadınları alarak onları hayata katıyordu Ahiler, sadece sosyal alanda değil Ahi kadınları savaşta da erkeklerinin yanında yer alıyordu.

Ahilik, kardeşlik projesi olmasından dolayı kadına ’bacı’ demiştir. Bacı, kardeş demektir. Ayrım gözetmemişlerdir. Erkekler nasıl eline,beline diline sahipseler kadınlar da aşınma, işine eşine bağlı oluyorlardı. Aşına bağlı oluyorlardı yemek yapıp mesleğini koruyabiliyorlardı. İşini iyi yapıyor kaliteli üretimde bulunuyorlardı. Eşine bağlı olarak da iffet ve merhamet sembolü olarak da aile hayatını devam ettiriyorlardı. Kadınlar, Ahilerle sosyal, kültürel ve ekonomik hayatta etkili oluyorlardı"dedi.

Kaynak: İHA