Yurt İçi Piyasalar TCMB Kararlarına Odaklandı

Küresel piyasalar ABD Başkanı Donald Trump'ın Baş Ekonomi Danışmanı Gary Cohn'un istifa etmesinin ardından negatife dönerken, yurt içinde bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararlar bekleniyor.

ABD'de, dün piyasalar kapandıktan sonra Başkan Trump'ın Baş Ekonomi Danışmanı Gary Cohn'un ithal çelik ve alüminyuma getirilmesi planlanan gümrük tarifeleri nedeniyle istifa ettiğinin açıklanması sonrasında bugün Asya piyasalarında ve ABD vadeli işlemler piyasasında düşüşler görülüyor.

Dün ABD basınında çıkan haberlerde, resmi titri Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü olan Cohn'un, bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyle Trump'ı söz konusu gümrük vergilerini uygulamaya koymaktan vazgeçirmeye çalıştığı ve çabalarının sonuç vermemesi durumunda görevinden ayrılacağı belirtilmişti.

Analistler, çelik ve alüminyuma getirilecek gümrük tarifelerinin bir "ticaret savaşına" yol açmasına yönelik endişeleri atlatmaya çalışan ABD piyasalarının Cohn'un istifasının ardından negatife döndüğünü dile getirdi. Dün günü sınırlı da olsa yükselişle tamamlayan Dow Jones endeksi, bugün vadeli işlemler piyasasında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Bugün ADP özel sektör istihdamı ve ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitap Raporu ile Cohn'un istifasının ardından konuyla ilgili gelişmelerin takip edileceği belirtiliyor.

Avrupa tarafında, İtalya'da genel seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve açıklanan sonuçlara göre merkez sağ ittifakının Temsilciler Meclisi'ndeki sandalye sayısının 260'a ulaşması sonrasında dün MIB 30 endeksi yüzde 1,75 değer kazandı. Küresel piyasalarda doların değer kaybetmesine paralel 1,24'ü aşan avro/dolar paritesine karşın dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,19, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,06 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de 0,43 yükseliş kaydetti. Bugün Avro Bölgesi büyüme verisinin takip edileceği piyasalarda, yarınki Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı yatırımcıların odağında olacak.

Bugün Asya piyasalarında yenin dolar karşısında değer kazanmasının negatif etkisiyle Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,8 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi.

Yurt içinde, dün dolar kurundaki gerilemeye karşın BIST 100 endeksinin analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 117.700 üzerinde kalıcılık sağlayamadığı ve günü önceki kapanışa göre yüzde 0,20 düşüşle 116.710 puandan tamamladığı görüldü. Dün 3,7866'ya kadar gerileyen dolar/TL de bugün bankalararası piyasada 3,80'in hemen üzerinde dengelendi. Analistler, TCMB'nin PPK toplantısından çıkacak faiz kararının piyasaların odağında olacağını kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 116.000 desteğinin kırılması durumunda 114.800 puanın gündeme gelebileceğini, olası yükselişlerde ise 117.700 ve 119.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu söyledi. AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, PPK’dan bugün herhangi bir faiz değişikliği beklemiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

13.00 Avro Bölgesi, 2017 yılı 4. çeyrek büyüme

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

16.15 ABD, şubat ayı ADP özel sektör istihdamı

16.30 ABD, ocak ayı dış ticaret dengesi

17.30 Türkiye, şubat ayı Hazine nakit dengesi

22.00 ABD, Fed Bej Kitap Raporu

Kaynak: AA