'Yargıtay İmamı'nın Talimatlarını İleten Üye Hakim Karşısında

FETÖ'nün Yargıtay imamından aldığı, iş adamı Karamehmet'in bankacılık kanununa muhalefetten yargılandığı davada verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talimatını dosyaya bakacak örgüt mensubu daire üyelerine ilettiği belirtilen eski Yargıtay üyesi Emiroğlu, terör örgütü yöneticiliğinden hakim karşısına çıktı Emiroğlu, hakkındaki suçlamaları reddederek usul itirazlarını dile getirdi, esasa ilişkin savunma için süre istedi.

Yargıtay imamından aldığı, iş adamı Mehmet Emin Karamehmet'in bankacılık kanununa muhalefetten yargılandığı davada verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talimatını dosyaya bakacak Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu daire üyelerine ilettiği belirtilen eski Yargıtay üyesi Turgut Emiroğlu, terör örgütü yöneticiliği suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi Turgut Emiroğlu savunma yaptı.

Savunma için söz verilen Emiroğlu, usul itirazlarını dile getirdi.

Soruşturmanın usulüne uygun yürütülmediğini savunan Emiroğlu, hakkında suçüstü hükümlerine göre işlem yapılamayacağını, gözaltı kararından sonra Yargıtay'a gelip kendisinin teslim olduğunu ileri sürdü.

Atılı suç tarihinde yüksek yargı mensuplarının özel hükümlere göre yargılanması gerektiğini savunan Emiroğlu, gözaltı, arama ve el koyma ile tutuklama kararlarının usule aykırı olduğunu, yok hükmünde sayılması gerektiğini iddia etti.

Gözaltı sürecinde usulsüz ve hukuka aykırı işlemlere maruz kaldığını, hakkında hiçbir somut delil olmadan tutuklandığını savunan Emiroğlu, soruşturma sürecinde ve cezaevinde ne kadar hak ihlali varsa hepsini yaşadıklarını öne sürdü.

Sanık Emiroğlu, "Görevdeyken kabul ettiğimiz özel soruşturma usulleri nedeniyle biz bunları hak ettik. Bu yarın bütün Yargıtay üyelerinin başına gelebilir. Ben hayatımı, mesleğimi bu millete verdim. Hainlik yapmadım, hain değilim." savunmasını yaptı.

Esasa ilişkin savunması için süre isteyen Emiroğlu, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talebi reddedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sanığa esasa ilişkin savunması için süre verilmesi, duruşmanın 25 Haziran'a bırakılması kararlaştırıldı.

- Kerim Tosun itiraf etmişti

FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan ancak etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak tutuksuz yargılanmasına karar verilen eski HSYK üyesi Kerim Tosun, ifadesinde Turgut Emiroğlu'nun kendi bulunduğu grubun "abi"si olduğunu söylemişti.

O dönem Yargıtay üyesiyken HSYK'ya seçilen Tosun, "Bu kişinin üstünde Muharrem Karayol vardır. Karayol'un üstünde ise İlyas Şahin vardır. Turgut Emiroğlu'nun bize ilettiği talimatların Muharrem Karayol'dan geldiğini biliriz. Ancak İlyas Şahin'in direkt olarak Turgut Emiroğlu'na talimat gönderdiğini de biliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Tosun, ifadesinde iş adamı Mehmet Emin Karamehmet hakkındaki yurt dışı yasağının, Yargıtay 7. Ceza Dairesince nasıl kaldırıldığını da şöyle anlatmıştı:

"Mehmet Emin Karamehmet'in yurt dışı yasağının olduğu Bankacılık Kanununa Muhalefet suçuyla ilgili dosya bizim daireye gelince Turgut Emiroğlu bana dairede 'Kartal Abi'nin selamı var. Bu dosyada Karamehmet'in yurt dışı kararını kaldıralım' dedi ve bu talimatın bizzat Amerika'dan geldiğini söyledi. Ben Emiroğlu'na, 'Kartal kimdir' diye sordum. O da 'Kartal, 11. Ceza Dairesi üyemiz olan Yargıtay sorumlusu İlyas Şahin'dir' dedi. Bu talimattan sonra bizim dairede dosya görüldü."

- Pensilvanya'nın oyunu 5 ay sonra bozuldu

İş adamı Mehmet Emin Karamehmet hakkında, Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin "Bankacılık Kanunu'na muhalefet" suçundan dava açılmış, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Karamehmet, 11 yıl 8 ay hapis ve 471 milyon 950 bin 66 lira adli para cezasına çarptırılmıştı. Mehmet Emin Karamehmet'e, yurt dışına çıkış yasağı da konmuştu.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Haziran 2011'de, Karamehmet hakkındaki hapis cezasını bozarak yurt dışına çıkış yasağını kaldırmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine dosyayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise 1 Kasım 2011'de 7. Ceza Dairesinin kararını kaldırarak, Karamehmet hakkında tekrar yurt dışına çıkış yasağı koymuş ve Karamehmet'in, 6 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanmasının yolu açılmıştı.
Kaynak: AA