Suriye Rejimi Doğu Guta'ya Karşı Saldırılarını Yoğunlaştırdı

Doğu Guta sınırlarında savaş ve bombardıman devam ederken, halkın abluka altında tutulan bölgenin merkezinde bulunan Duma’ya doğru çekildiği bildirildi. Rusların, muhasara altında tutulan Doğu Guta’daki silahlı muhaliflerin aileleri ile birlikte bölgeden çekilme teklifini ciddi bulmayan silahlı muhalifler, bölgeyi terk etmeyip savunacaklarını söyledi.

Suriye Rejimi Doğu Guta'ya Karşı Saldırılarını Yoğunlaştırdı
Doğu Guta’da Özgür Suriye Ordusu’na mensup muhalif grup olan Feylak El Rahman grubundan Wael Olwan, Moskova’nın kendilerini bölgeyi terk etmeye zorlamak için askeri saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Olwan, "Rusların toplu göçe zorlamak için ısrarları gözardı edilemeyecek bir suçtur" dedi.

Doğu Guta’daki silahlı muhalif gruplar, Rusya’nın bölgeyi terk etme tekliflerini görüşmeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Rusya muhaliflere, aileleri ile birlikte abluka altında tutulan bölgeyi terk etmeleri için güvenli bir koridor açmayı teklif etmişti.

Suriye rejim hükümeti muhalifleri bölgeden çıkartmak için askeri takviyeyi artıracağını ve bölgeye 700 kadar savaşçı göndereceğini açıkladı.

Rejim, 2013 yılının ortalarından beri 400 bin kişinin yaşadığı bölgeyi abluka altında tutuyor. Suriye rejim güçlerinin, 18 Eylül’den beri Rusya’nın desteğini alarak bombardımanını yoğunlaştırması sonucu 770 kişi hayatını kaybetti.

BM’nin, Guta halkına yardım sağlanması için aldığı 30 günlük ateşkes kararı başarısız oldu. Suriye’nin bölgeye girmek için başlattığı saldırı püskürtüldü ancak saldırılar halen devam ediyor.

Suriye rejim hükümetinin Doğu Guta’nın üçte birinin kontrolünü ele geçirdiği iddiasının ise doğru olmadığı belirtildi.
Kaynak: İHA