Samsun'dan Kısa Kısa

Ladik İlçe Milli Eğitim Müdürü Aykan Sancı, Tayyar Mehmet Paşa Ortaokulu'nda görevli bilişim teknolojileri öğretmeni Caner Severcan tarafından "KodLADİKkat" projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Milli Eğitim Müdürü Sancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleriyle hazırlanan proje çalışmaları için Atatürk İlkokulu'nda bir sınıfın laboratuvar olarak kullanıldığını anlattı.

Proje uygulamasından olumlu sonuçlar alınacağına inandığını dile getiren Sancı, "Proje çalışmaların yürütüleceği sınıf, teknolojik olarak donatıldı. Kodlama malzemesi olarak kullanılacak ve alkışla yanan lambadan paradan piyanoya, park sensöründen uzaktan kumandalı arabaya kadar birçok devre malzemesi sipariş edildi." diye konuştu.

Sancı, projenin teknolojik üretimin geliştirilmesi, yerel otomasyon sistemlerin kullanılması ve uluslararası pazarda yer bulması açısından önem taşıdığını kaydetti.

- Meyve bahçelerinde ilkbahar bakımı uyarısı

Ladik Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Yunus Dal, budama, ot temizliği, toprak işlemesi ve ilaçlama gibi işlemleri yapılan ağaçların ilkbahara daha güçlü gireceğini ve veriminin artacağını söyledi.

Özellikle kasım-mart aylarını uykuda geçiren meyve ağaçlarının bu aydan itibaren canlanmaya başladıklarına işaret eden Dal, zararlılarla mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kış mevsimini toprak altında, bitkinin kabuklarında, yabancı otların içinde geçiren zararlıların ilkbaharda havanın ısınmasıyla ağacın yukarısına doğru yürüyerek hastalık yapmaya ve zarar vermeye başlayabileceğini anlatan Dal, "Bu yüzden ilkbahar başlangıcında bahçemizde iyi bir toprak işlemesi yapmalıyız. Böylece toprak altında kışlayan zararlı etmenleri imha edip yuvalarını bozmak suretiyle hastalık mücadelesi yapmış oluruz." diye konuştu.

İlkbaharda toprak işlemesi ve yabancı ot temizliğinden sonra ağaçlarda budamanın da önemli olduğunu aktaran Dal, çıkan atıkların üzerinde hastalık ve zararlılar bulunabileceği ihtimaline karşı imha edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA