Petrol Üretiminin Dengelenmesi Çalışmaları

Kuveyt Petrol Bakanı Behit er-Reşidi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Viyana Koalisyonu ülkelerinin, üretim ve sürekli iş birliği konusunda uzun vadeli anlaşmayı sağlamak için ortak bir zemin oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'nın haberine göre, Reşidi, yaptığı yazılı açıklamada, uzun vadeli anlaşmanın temelini oluşturmak ve parametrelerini tanımlamak için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Petrol piyasasının fazlalığı azaltma ve dengeyi sağlama yönünde sabit adımlarla hareket ettiğini aktaran Reşidi, "Üretimi azaltma anlaşması, devletlere ve petrol şirketlerine yatırımı teşvik etme ortamı sağladı." ifadesini kullandı.

Reşidi, bu yıl sonuna kadar piyasada tam dengenin sağlanacağı öngörüsünde bulundu.

Avusturya'nın başkenti Viyana, 2017'nin başlarında OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan petrol üretici ülkeler arasında üretimin azaltılmasıyla ilgili tarihi bir anlaşmaya şahitlik etmişti.

OPEC üyesi ve Rusya'nın başını çektiği bağımsız üreticiler 2017'nin başlarında 6 ay süreyle petrol üretimini günlük 1,8 milyon varile düşürmüş, bu süre Mart 2018'e kadar uzatılmıştı.

OPEC'in Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Kasım 2017'de düzenlenen 173. Olağan Toplantısı'nda da petrol üretiminin azaltılması anlaşmasının süresi Aralık 2018'e kadar uzatılmıştı.

Kaynak: AA