Özbekistan Afganistan'daki Barış Sürecinde Daha Aktif Rol Almak İstiyor

Taşkent'te 2627 Mart'ta 'Afganistan'da barış süreci, güvenlik alanında iş birliği ve bölgesel ortaklık' konulu uluslar arası konferans düzenlenecek.

Özbekistan, Afganistan'daki barış sürecinde daha aktif rol almak istiyor.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre, Taşkent'te 26-27 Mart'ta "Afganistan'da barış süreci, güvenlik alanında iş birliği ve bölgesel ortaklık" konulu uluslar arası konferans düzenlenecek.

Afganistan'da barışın sağlanmasına ilişkin "Kabil Süreci", "Moskova Formatı", "Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci" forumları, "Şanghay İşbirliği Örgütü-Afganistan" irtibat grubu ve Bölgesel Ekonomik İşbirliği Afganistan Konferansı gibi etkinliklerde yer alan Özbekistan, Afganistan'da barışın sağlanmasına ilişkin düzenlenecek konferansla bölgedeki istikrarı doğrudan etkileyen bu sorunun barışçıl yolla çözülmesine ilişkin siyasi sürecin aktif katılımcısı olmayı amaçlıyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in ev sahipliğinde yapılacak ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin de hazır bulunacağı konferansta imzalanması öngörülen Taşkent Deklarasyonu'nda, barış sürecinin Afganistan'ın öncülüğünde ve çabalarıyla hayata geçirilmesi, silahlı muhalefetin ülkedeki siyasi hayata bütünleşmesi ve meşru güç olarak kabul edilmesinin barış sürecinin önemli etkeni olduğuna ilişkin maddelerin yer alması planlanıyor.

Davetliler arasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Afganistan Özel Temsilcisi Tadamiti Yamamoto, AB Güvenlik ve Dış İşleri Sorumlusu Federica Mogherini'nin yanı sıra, Çin, Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, İtaliya, Fransa, Türkiye, Hindistan, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Orta Asya ülkelerinin yer aldığı konferansa Taliban temsilcilerinin katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

Konferans öncesinde iş birliğinin yeni formatı olan "Orta Asya+Afganistan" (C5+1) ilk toplantısının yapılması planlanırken, bu formatın Afganistan'ın Orta Asya ülkeleriyle bütünleşmesine, bölgesel proje ve programların hayata geçirilmesine hizmet edeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA