'Hedefimiz En Büyük 10 Ekonomi Arasına Girmek'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: 'Ülkemizi 17 büyük ekonomi arasına yükselttik. Şimdi 10 büyük ekonomi arasına girme hedefimiz var. Bu, 2,5 kat daha fazla zengin olması demek. Biz bunu yapacağız'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizi 17 büyük ekonomi arasına yükselttik. Şimdi 10 büyük ekonomi arasına girme hedefimiz var. Bu, 2,5 kat daha fazla zengin olması demek. Biz bunu yapacağız." dedi.

Valilik ziyaretinin ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası'nın müşterek toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki tüm oda ve borsa başkanlarıyla bir ve beraber olduklarını, bu nedenle huzurlarının yerinde olduğunu söyledi.

Başlattıkları yeni bir sistemle üyelerin artık oda ve borsalara gitmeden her türlü işlemlerini bilgisayar üzerinden yapabileceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şirket kuruluşlarında da eskiden kapı kapı dolaşan üyelerin, şimdi tek odadan kuruluş işlemlerini tamamlayabildiğini anımsattı.

- "681 bin firmaya kefil olduk"

Üyelerinin kredi kullanabilmesi konusunda da gerekli yardımı yaptıklarını, Van'da üyelerin yüzde 50'sine kefil olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Tüm Türkiye'de düşük faizli, faizsiz ve kefil olduğumuz firma sayısı 681 bin. Böyle bir kurum var mı? Daha bize 'ne iş yapıyorsunuz' diyorlar. 2017 başında Cumhurbaşkanımızla ekonomi şurası yaptık. Cumhurbaşkanımıza, 'istihdam üzerindeki vergi yükünde dünya şampiyonuyuz' dedik ve indirilmesini istedik. Cumhurbaşkanımız içimizden gelen biri olduğu için pazarlıksız bir şey vermiyor. 'Tamam yardımcı olayım ama siz ne vadedeceksiniz? Yeni istihdam yaratın.' dedi. Bir buçuk milyon istihdam yarattık. Dünyada bunu başaran başka bir ülke yok. Van'da toplam 26 bin istihdam sağlandı. Van istihdam artışında Türkiye 9'uncusu oldu. Bu yılbaşında Cumhurbaşkanımızla ödül törenini yaptık ve istihdamda teşviklerin devamını istedik. Bu yıl içinde istihdam ettiğimiz her bir kişiye vergi vermeyeceğiz. Bin 603 lira asgari ücreti net ödeyeceksin verginin tamamını devlet ödüyor. Bu müthiş bir reform."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı endeksinde 60. sırada yer aldığını ve bunun kendilerine yakışmadığını kaydederek, Türkiye'nin son çeyrekte büyümede dünya şampiyonu olduğunu, bunun girişimciler sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

İş yapma kolaylığında 60. sırada olmalarına rağmen bunu başardıklarını aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun düzeltilmesi gerektiğini Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve ilgili Başbakan Yardımcımıza ilettik. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık 100'ün üzerinde reform yasası geçti Meclisten. İnşaat izinlerinde 18 ayrı prosedür vardı, 6'ya iniyor. İnşaat ruhsatındaki imza sayısı 18'den bire iniyor. Yılda 45 beyanname veriyorduk, şimdi bu 12'ye iniyor. Bunlar gibi kolaylıklar getiriliyor. Devrim niteliğinde bir yasa komisyona sevk edildi. KDV Kanunu. Bizim devletten alacaklarımız oluyor. Şimdi devlet 1985'ten bu yana bizim paralarımızı ödemiyor. Bu yasa Meclisten çıktı mı belirli vadede devlet paramızı ödeyecek. Ödenecek para 140 milyar lira. Bakın o zaman ekonomi nasıl daha canlanıyor. Bundan sonra beyannameyi vereceğiz 3 ay içinde devlet bize KDV alacağımızı ödeyecek. Devlet bundan sonra bir gün bile geciktirirse faizini ödeyecek. Nasıl biz borcumuzu geciktirirsek ceza geliyorsa devlet borcunu bir gün geciktirse o da ceza ödeyecek. Devlet bizim için var. Bu yasa Meclisten geçerse hepimiz aynı muameleye tabi tutulacağız. Biz sizler için çalışıyoruz. Sıkıntılarımız yok mu, var. İş olan yerde sıkıntı olur. Bu sıkıntılar bitecek başka sıkıntılar çıkacak. Biz bunları aşacak imkana sahibiz. Yeter ki bir ve beraber hareket edelim."

Etnik kökeninden, siyasi görüşünden ve farklı düşüncelerinden dolayı kimsenin ötekileştirilmemesi uyarısında bulunan Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizi 17 büyük ekonomi arasına yükselttik. Şimdi 10 büyük ekonomi arasına girme hedefimiz var. Bu, 2,5 kat daha fazla zengin olması demek. Biz bunu yapacağız. Biz 81 ili gezen biri olarak bunu görüyorum. Hedef için ihtiyacımız ülkemizde huzurun olmasıdır. Huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan zenginlik olmaz." dedi.

- "Van'da güzel şeyler oluyor"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ise Van'da güzel şeylerin yaşandığını, devlet olarak bu güzelliklerin sayısını artırmak ve sürekli kılmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Van'da Kalkınma Bakanlığının 60 milyon lira ödenekle inşa ettiği Tekstil Kent projesinin uygulandığını, şu anda bin 600'ün üzerinde insanın istihdam edildiğini anlatan Zorluoğlu, 2018 sonu itibarıyla orada 2 bin 500 insanın çalıştırılacağını, ikinci etapla birlikte bu sayının 4 bine yükseleceğini kaydetti.

Zorluoğlu, Van'ın turizm potansiyelinin olduğunu ve 2018'de 700 binin üzerinde turist beklediklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Belediye hizmetlerini saymakla bitiremeyiz. 2016'da belediye bütçesinin yüzde 30'u yatırım harcamalarına giderken, 2017'de belediye bütçesinin yüzde 60'ı yatırıma harcanmıştır. Bunu kentliler görüyor. 650 kilometre sıcak olmak üzere bin kilometre asfalt yaptık. Şu anda kırsalda büyük bir memnuniyet söz konusu. Van Denizi kent için büyük bir nimet. Bunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Geldiğimizde atık su arıtma tesisi vardı. Kanalizasyonun sadece yüzde 30'unu arıtabiliyordu. Kalanı arıtılmadan direkt Van Denizi'ne veriliyor. Van gibi bir kente bu yakışmıyor. Çok çevreci belediyecilik yaptığını söyleyen belediye başkanlarına da yakışmadı. İller Bankasından kaynağını temin ettik. Bir milyon 50 bin nüfusunun atığını tam olarak arıtabilecek, enerji maliyetlerini güneş enerjisi eklemesiyle azaltacak bir proje başlatacağız."

Van'da çöpün kent merkezine yakın bir yere vahşi şekilde depolandığını vurgulayan Zorluoğlu, "Van'daki insanların, canlıların sağlığını tehdit ediyor. Bu alanı rehabilite ediyoruz, üzerini kapatacağız ve yeşillendirilerek seyir tepesi haline gelecek. Metan gazından enerji elde edeceğiz ve satacağız. Yeni bir depolama sahası yapacağız. Bu yatırım için bir kuruş belediye bütçesinden harcamıyoruz. Enerjinin satılmasından elde edilecek parayla yapacağız." dedi.

Toplantıya Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Hisarcıklıoğlu, toplantının ardından kentten ayrıldı.
Kaynak: AA