GAP'ta Kadınlara Işık Tutan Yol 'ÇATOM'

Neredeyse çeyrek asırdır GAP bölgesinde kadınlara yol gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezleri aracılığıyla bugüne kadar 914 bin 977 kişiye ulaşıldı Merkezlerin faaliyette bulunduğu 23 yılda yaklaşık 40 bin kişi okuma yazma programlarından faydalandı Geçen sene ÇATOM'larda yürütülen programlar aracılığıyla 617 kadın iş bulurken, 86 kadın da kuaförlük, dikiş atölyesi gibi alanlarda kendi işini kurdu.

MERVE ÖZLEM ÇAKIR - GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında 23 yıldır faaliyet gösteren ve bölge kadınlarının fırsat eşitliğine ulaşmasına katkı sağlayan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) bugüne kadar 914 bin 977 kişinin yoluna ışık tuttu.

Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yürütülen ÇATOM projesi, toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında kadınlara önemli fırsatlar sunuyor.

GAP Bölgesi'ndeki 9 ilde topluma fayda sağlayan bu merkezlerde, eğitimden sağlığa, girişimcilikten sosyal yaşama katılımı destekleyen programlara kadar birçok projeye imza atılıyor.

AA muhabirinin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı İnsani ve Sosyal Gelişme Genel Koordinatörlüğünden aldığı bilgiye göre, her yıl çoğunluğu kadın olmak üzere 20 binden fazla kişi ÇATOM programlarına katılırken, 50-60 bin kişi bu merkezler aracılığıyla düzenlenen etkinlik ve hizmetlerden yararlanıyor.

Kasım 1995'ten itibaren GAP bölgesinde kurulan 45 ÇATOM’da genç kız ve kadınların durumlarının iyileştirilmesine yönelik sosyal, kültürel ve gelir getirici, beceri kazandırıcı programlar uygulanıyor.

Özellikle son birkaç yıldır ÇATOM’lar sayesinde her yıl ortalama 500’e yakın genç kız ve kadın iş bularak çalışmaya başlarken, 40-50 kadın da iş yeri açarak kendi işinin patronu oluyor. Kasım 1995-Mart 2017 döneminde Türkiye'de ÇATOM’larda yürütülen düzenli programlar aracılığıyla toplam 426 bin 358 kişiye, diğer etkinlik ve hizmetler aracılığıyla 914 bin 977 kişiye ulaşıldı.

- Geçen sene 617 kadın iş buldu, 86 kadın kendi iş yerini açtı

Geçen sene ÇATOM’larda yürütülen 40 programa 26 bin 471’i kadın, 9 bin 21’i çocuk ve 973’ü erkek olmak üzere 36 bin 465 kişi katılım sağladı.

Kampanya çalışmaları ve sosyal etkinlikler kapsamında 70 bin 274 kadın, 29 bin 611 çocuk olmak üzere toplam 99 bin 755 kişiye ulaşıldı.

Gelir getirici programlar aracılığıyla 8 bin 773 katılımcı toplam 1 milyon 771 bin 938 lira gelir elde ederken, yıl içinde ÇATOM’larda yürütülen programlar aracılığıyla 617 kadın iş buldu, 86 kadın da kuaförlük, dikiş atölyesi gibi alanlarda kendi işini kurdu.

Geçen sene merkezlerde yürütülen okuma yazma programlarını bin 950 kişi tamamladı. Bin 291 kişi de halen söz konusu programlara devam ediyor. Şimdiye kadar bu merkezlerdeki okuma yazma eğitimlerinden yaklaşık 40 bin kişi yararlandı.

- ÇATOM, 5 bin 152 kadını açık ve örgün öğretime yönlendirdi

Geçen sene söz konusu merkezlerin en fazla biçki dikiş (6 bin 804 kişi), el sanatları (4 bin 391 kişi), kuaförlük (5 bin 200 kişi) ve bilgisayar kurslarına (3 bin 718 kişi) talep geldi.

ÇATOM aracılığıyla yıl içinde 5 bin 152 genç kız ve kadın, açık ve örgün öğretime yönlendirildi.

Ülke çapında ünlü bir giyim markasının 2017 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu için yapılacak nakışlama çalışması kapsamında 100 bin parçanın üretimi ÇATOM’lar tarafından gerçekleştirildi, bu kapsamda yaklaşık 3 bin kadın istihdam edildi.

- Ücretsiz fırsatlar sunuyor

ÇATOM'larda okuma yazma, bilgisayar, medeni hukuk, yasal haklar, ev ekonomisi ve beslenme, anne eğitimi gibi programlar kadınlara ücretsiz sunuluyor.

Kadınlar, sağlık programları kapsamında hijyen, çevre temizliği, anne-çocuk sağlığı, genel sağlık eğitimlerinin yanı sıra kısmi poliklinik ve gezici sağlık hizmetleri, kırsal alan ve mahalle çalışmaları, sağlık taraması, aşı kampanyaları gibi önemli hizmetlerden yararlanıyor. Bu merkezlerde ayrıca "Güvenli Annelik Projesi" kapsamında lohusa annelere eğitim veriliyor.

Sosyal yaşama katılımı destekleyen ve "kadın bilinci"ni oluşturmayı hedefleyen sosyal ve kültürel programların da sunulduğu merkezlerde hedef grupların burs, yeşil kart, ayni yardım, resmi nikah gibi sosyal destek hizmetlerine ulaşmasını kolaylaştırıcı programlar da düzenleniyor.

Öte yandan, girişimciliği destekleyici programlar da kadınlara yeni kazanç kapıları için yol gösteriyor. Meslek kazandırıcı faaliyetler kapsamında kadınlara, trikotaj, biçki dikiş, nakış, mefruşat, keçe işleme, taş işleme, gümüş işleme, tekstil, yöresel bebek, hediyelik eşya, sabun, kumaş boyama, kuaförlük, güzellik uzmanlığı gibi alanlarda bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim programları sunularak, aile bütçelerine katkı sağlamaları için imkan yaratılıyor.
Kaynak: AA