'Duyarlı Davranışlar' Eyleme Dönüştü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde "Duyarlı Davranışlar" konulu bir seminer düzenledi.

'Duyarlı Davranışlar' Eyleme Dönüştü


"Davranışlarımız imajımızdır"

Seminerin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nermin Kılıç "Üniversiteler, eğitimin en üst basamağı olmaları nedeniyle kurumların da en üstüdür. Dolayısıyla buradan mezun olduktan sonra sizlerin; sizi yetiştiren akademisyenler olarak da bizlerin çok büyük sorumlulukları var. Aldığımız unvanlar, alacağınız diplomalar çok değerli ancak bunları taşıyan insan kalitesi en önemlisi. Muhteşem bir elbiseyi onu taşıyamayan bir bedene giydirdiğimizde güzel durmaz. İşte bizim o bedenimiz de zarafetimiz, duruşumuz ve davranışlarımızdır. Davranışlarımız, imajımızdır aslında. Buna çok önem vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Bu hususa temas eden bir organizasyonda bulunuyoruz" dedi.



"Kendimizi değiştirmeden dünyayı değiştiremeyiz"

Toplumumuzda zarafet ve görgünün bir duraklama dönemine girdiğini kaydeden Dekan Nermin Kılıç "Zarafet ölmedi ama günümüzde görgüsüzlük ve kabalık çok popüler. Ne yazık ki bu davranışlarla sosyal hayatımızın her alanında karşılaşıyoruz. Yarın da 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle pek çok yerde kadına şiddet konuşulacak. Bu konu çok önemli olsa da ben daha geniş bir perspektiften bakarak şiddetin aslında nezaketsizlik ve duyarsızlığın bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Şiddet; kadına, erkeğe, çocuğa, öğrenciye yani birbirimize var. Böyle bir ortamda mutlu, güler yüzlü, üretken olmak çok zor. Bu nedenle bu konular daha sık gündeme taşınmalı ve kendi davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz. Kendimizi değiştirmeden dünyayı değiştiremeyiz" ifadelerini kullandı.

"Çoğu değerimizi yitirmenin sancısını çekiyorum"

Seminere, öz geçmişi hakkında bilgi vererek başlayan Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nalan Kızıltan, "Kültürümüzü dünyaya tanıtmak ve yaymak için yurt dışında bir takım görevlerim oldu. İtalya’da unvan olarak olmasa da görev olarak ataşelik yaptım. Sınırlarımızın ötesindeyken çok güzel değerlerimizin olduğunu fark ettim ve bu değerlerin tanınmaması beni rahatsız etti. Ama ülkemize döndüğümde çoğu değerimizi yitirdiğimizi gördüm. Bunu görmenin sancısını çekiyorum” diye konuştu.



"Semineri senaryolar üzerinden gerçekleştireceğiz"

Seminer konusunun kendisine önerilmesinden büyük bir onur duyduğunu dile getiren Doç. Dr. Nalan Kızıltan, "Bu görev, bana bir sorumluluk da yükledi. Daha önce de görevlerim nedeniyle nezaket ve görgü kuralları alanında yazılmış pek çok kitabı taramıştım. Yapacağım sunum da bu araştırmaların neticesidir. Ama duyarlı davranışları, birlikte eyleme dökeceğimiz için sizlerin de duyarlı davranışlara ekleyeceği pek çok madde olacaktır. Gönüllü öğrencilerle senaryolar üzerinden bir seminer gerçekleştirmeyi planlıyorum” şeklinde konuştu.

Katılımcıların, algılarının ne kadarını yansıtabildiğini gösteren kavram çizimiyle başlayan seminer, duyarlı davranış kurallarının senaryolar üzerinden uygulamalı olarak gösterilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA