Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Açıklaması (1)

'Gerekli resmi kanallardan girişimlerimizi yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Özellikle ABD'nin, kontrolünde hareket eden YPG/PYD güçlerinin Münbiç'ten Afrin'e kaydırılması konusunda mutlaka devreye girmesi ve bunu engellemesi beklenir. Bu bizim en doğal hakkımızdır' 'Doğu Guta bağlamında şunun altını çizmek isterim, bu konudaki hem bizim daha önce insani yardımlar konusunda yaptığımız çalışmalar hem de şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomasi çalışmaları çerçevesinde netice almak için bütün imkanları seferber etmiş durumdayız' 'YPG/PYD bir müddettir Afrin'i bir ikinci Kandil yapmaya çalışmaktadır. İstihbarat bilgileri çerçevesinde bu çabanın yoğun bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sevk ve idaresi, TSK'nin yoğun çalışması ile Afrin'in ikinci bir Kandil olması engellenmiştir. Bundan sonra da buna müsaade edilmeyecektir' 'Cumhurbaşkanımız bugün öğleden sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek'

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, YPG'lilerin Menbiç'ten Afrin'e kaydırılmasına ilişkin, "Bununla ilgili de gerekli resmi kanallardan girişimlerimizi yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Özellikle ABD'nin, kontrolünde hareket eden YPG/PYD güçlerinin Münbiç'ten Afrin'e kaydırılması konusunda mutlaka devreye girmesi ve bunu engellemesi beklenir. Bu bizim en doğal hakkımızdır." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Zeytin Dalı Harekatı'nın Türkiye'nin milli çıkarları ve güvenlik öncelikleri çerçevesinde başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Harekat kapsamında sabah itibarıyla 2 bin 940 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Kalın, hedeflenen bölgelerin önemli bir kısmının yaklaşık yüzde 40 civarında kontrol altına alındığını, 100'ün üzerinde yerleşim biriminin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kontrolü altında güvenli bir şekilde yönetildiğini söyledi.

Afrin'de terörle mücadelenin bütün güvenlik ve istihbarat birimlerinin başarılı çalışmalarıyla yürütüldüğünü vurgulayan Kalın, kahraman askerlere başarılar, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifa diledi.

Kalın, özellikle MİT'in sahada ÖSO ve ona bağlı birimlerin koordinasyonu konusunda yoğun bir çalışmasının olduğunu dile getirdi.

Son dönemde Afrin operasyonunun DEAŞ ile mücadeleyi geciktirdiği yönünde birtakım beyanların geldiğini anımsatan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afrin'de yürütülen mücadele DEAŞ ile mücadeleye hiçbir şekilde engel değildir. Afrin operasyonu batılı ülkeler için de bir samimiyet testidir. Çünkü terörle mücadelede gerçekten samimiysek teröre karşı olan bütün çevrelerin Zeytin Dalı Harekatı'nı kayıtsız şartsız desteklemesi gerekir. Amaç Suriye topraklarının bütün terör örgütlerinden temizlenmesidir. PYD/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Suriye topraklarında tamamen temizlenmesi konusunda tam bir uyum içinde hareket edilmesi gerekir. Müttefiklerimizden beklentimiz bu yöndedir.

Yine burada özelikle son günlerde gündeme gelen sivillerin Afrin'den çıkarılması konusunda YPG'nin ortaya çıkarttığı birtakım engeller var. Dün BM Sözcüsü de bunu kayda geçirdi. YPG/PYD bir müddettir Afrin'i bir ikinci Kandil yapmaya çalışmaktadır. İstihbarat bilgileri çerçevesinde bu çabanın yoğun bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sevk ve idaresi, TSK'nin yoğun çalışması ile Afrin'in ikinci bir Kandil olması engellenmiştir. Bundan sonra da buna müsaade edilmeyecektir."

Kalın, PYD/YPG'nin Afrin'deki sivillerin çıkmasını engellemeye çalışmasının amacının sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak olduğuna dikkati çekti.

Bunun bir savaş suçu olduğunun bilindiğine işaret eden Kalın, "Türkiye'ye ve Afrin harekatına dönük eleştiriler getirmek yerine, müttefiklerimizin YPG/PYD terör örgütünün sahada yaptığı savaş suçu ihlallerini dikkate alması gerekir." ifadelerini kullandı.

- "Sahada gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz"

YPG'lilerin Menbiç'ten Afrin'e kaydırıldığı haberlerine ilişkin Kalın, şunları söyledi:

"Bununla ilgili de gerekli resmi kanallardan girişimlerimizi yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Özellikle ABD'nin, kontrolünde hareket eden YPG/PYD güçlerinin Münbiç'ten Afrin'e kaydırılması konusunda mutlaka devreye girmesi ve bunu engellemesi beklenir. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Bunu yaparlar yapmazlar ayrı bir şey ama biz sahada gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz. İstedikleri kadar takviye güç kaydırmaya çalışsınlar Münbiç veya başka yerden Afrin'e. Bu konuda bizim kararlılığımız tamdır. İki hafta önce Halep civarından rejimde iltisaklı olduğu söylenen bazı gruplarında Afrin'e sızma girişimi oldu. Bunlar da akamete uğratıldı. Buradan YPG/PYD terör örgütünün dersler çıkarması gerektiğini düşünüyorum."

- Doğu Guta

İbrahim Kalın, Birleşmiş Milletlerin 2401 sayılı karar çerçevesinde 30 gün boyunca Doğu Guta'nın merkezinde ateşkes ilan ettiğini anımsattı.

Son 10-12 gündür yaşanan hadiselerin ateşkesin tam manasıyla uygulanmadığını gösterdiğini, rejimin ihlallerinin devam ettiğini vurgulayan Kalın, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu gidişata dur demek için Sayın Cumhurbaşkanı'mız yoğun bir diplomasi girişimi başlattılar. Evvelsi gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Cumhurbaşkanımız bugün öğleden sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek. Belki bunu başka telefon görüşmeleri takip edecek. Amacımız bu ateşkesin kapsamlı ve tutarlı bir şekilde uygulanması. Öncelikle rejimin bu saldırıları durdurması gerekiyor. İnsani yardımların oluşturulması için güvenlik koridorlarının oluşturulması ve insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Şu ana kadar bir konvoy ulaşabildi 50 araçlık. Ayrıca ateşkes süresinin 4-5 saatten 24 saate çıkarılması için girişimlerimiz devam ediyor. Doğu Guta bağlamında şunun altını çizmek isterim, bu konudaki hem bizim daha önce insani yardımlar konusunda yaptığımız çalışmalar hem de şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomasi çalışmaları çerçevesinde netice almak için bütün imkanları seferber etmiş durumdayız."

Kalın, insanlığın vicdanının Türkiye'de attığını, Türkiye'nin dünyanın ilgisiz kaldığı Doğu Guta, İdlib ve Suriye'nin başka yerlerinde yaşanan insani drama dur demek için bütün imkanlarıyla harekete geçtiğini söyledi.

- Vicdan Konvoyu

Bir sivil toplum girişimi olarak ortaya çıkan, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde 50'ye yakın ülkeden katılımcının iştirakiyle gerçekleşen Vicdan Konvoyu'nun yarın Hatay'a ulaşacağına dikkati çeken Kalın, konvoyun orada özellikle Suriye'deki kadınların maruz kaldığı haksızlık ve kötü muameleleri protesto edeceğini aktardı.

Kalın, Vicdan Konvoyu'ndan bir heyeti de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edeceğini bildirdi.

Yarın kutlanacak Kadınlar Günü dolayısıyla bu çalışmanın son derece anlamlı olduğunun altını çizen İbrahim Kalın, "Dünyanın hiçbir yerinde kadınların şiddete maruz kalmaması için bir seferberlik içinde olmamız gerekiyor. Suriye'de yaşanan dramı düşündüğünüz zaman bunun en büyük muhataplarının kadınlar ve çocuklar olduğunu dikkate aldığımız zaman bu yönde yapılan çalışmaları destekleyeceğimizi ifade etmek isterim." diye konuştu.

Kalın, Doğu Guta'ya ilişkin girişimlerinin devam edeceğini, Doğu Guta'ya insani yardımların ulaştırma konusunda Türkiye'nin ilgili kurumlarıyla bütün hazırlıkları yaptığını belirtti.

Doğu Guta'dan çıkarılacak sivillerin tedavi amacıyla Türkiye getirilmesi konusunda girişimlerinin olduğunu anımsatan Kalın, bunun gerçekleşmediğini ancak tekliflerinin hala açık olduğunu, bu konuda da hazırlıklarının bulunduğunu kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA