Başka Bankalardan Çektikleri Bireysel Kredileri Bank Asya'ya Aktarmışlar

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgütün finans ağını çökertmeye dönük operasyonlarda, Kaynak Holding’den elde edilen dijital verilerde önemli ayrıntılara ulaşıldı. Bu sabah İstanbul merkezli dört ilde FETÖ elebaşının kitaplarının yayıncısı olarak bilinen Işık Yayıncılık A.Ş.’de dijital verilerin saklandığı birimde görevli 60 şüphelinin yakalanması için başlatılan operasyonda 41 kişi gözaltına alınırken, söz konuşu şüphelilerin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile 15 Temmuz darbe girişiminin sözde ‘sivil imamı’ Kemal Batmaz’ın da bulunduğu örgüt içindeki ‘dua edilecekler’ listesinde adı geçen kişiler olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ/PDY’ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, daha önce kayyum atanan Kaynak Holding’den elde edilen dijital verilerde önemli ayrıntılara ulaşan polis, örgüt liderinin kitaplarının yayıncısı olarak bilinen Işık Yayıncılık A.Ş.’de dijital verilerin arşivlendiği birimde görevli 60 şüphelinin yakalanması için bu sabah 4 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı.

15 Temmuz darbesinin sözde ‘sivil imamı’ Kemal Batmaz’la aynı listedeler

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce İstanbul merkezli operasyonlarda, FETÖ Lideri Gülen’in talimatı ile diğer bankalardan kredi çekip Bank Asya’ya aktaran söz konusu yayın kuruluşu çalışanı 60 şüpheliden 41’i yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan şüphelilerin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile 15 Temmuz darbe girişiminin sözde ‘sivil imamı’ Kemal Batmaz’ın da bulunduğu tepe yönetiminde ‘dua edilecekler’ listesinde yer alan kişiler olduğu belirtildi.

Örgütteki çözülmeye karşı ‘Demlik Kulüp’ yöntemi

Polis, yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ/PDY Terör Örgütü elebaşının kitaplarının yayıncısı Işık Yayıncılık A.Ş. unvanlı şirketten elde edilen dijital verilerdeki incelemelerinde, yakalama kararı çıkarılan 60 kişinin, şirket içinde ‘rehberlik’ adı altında yürütülen ‘sohbet’ organizasyonlarını sağladığı ve ‘burs’, ‘bağış’ ile ‘himmet’ parası toplama organizesine iştirak ettikleri öğrenildi. Yakalananların, 15 Temmuz darbe girişiminden bir yıl önce; 2015 yılı itibari ile örgütteki kopma ve çözülmeleri önlemek için ‘Demlik Kulüp’ diye tabir edilen organizasyonla ikna birimleri oluşturdukları ortaya çıktı. Bu kişilerin, başka şirketlerden işten atılan FETÖ mensuplarını örgütle bağlantılı kurumlara yerleştirilmesine aracılık ettikleri de tespit edildi.

Toplanan ‘himmet’ paraları FETÖ elebaşına ‘telif’ ücreti adı altında gönderilmiş

Polisin elde ettiği kayıtlara göre şüphelilerin, FETÖ elebaşının gizli mesajlarının yayınlandığı başta KHK ile kapatılan Sızıntı, Aksiyon, Foundaiton, Mata Air ve Hira gibi örgütsel dergilerin yayınını, abonelik ve yurt dışı faaliyetlerini yürüttüğü de yer alıyor. Aynı şüphelilerin, Kaynak Holding bünyesindeki personelden ‘burs’, ‘bağış’ ‘himmet’ ve ‘kurban’ paralarını Işık Yayıncılık A.Ş. adına alınmış banka mobil POS cihazlarından çekerek yasal sisteme aktarıp, bu yolla örgüt elebaşına ‘telif ücreti’ adı altında para gönderilmesine aracılık ettiği de saptandı.

- FETÖ’nün talimatıyla başka bankalardan ‘Bireysel İhtiyaç Kredisi’ çekip Bank Asya’ya aktarılmış

Elde edilen dijital verilerdeki bir diğer ayrıntıda ise Kaynak Holding üst düzey yöneticilerinin talimatları ile başka bankalardan ‘Bireysel İhtiyaç Kredisi’ adı altında yüklü miktarlarda para çekerek, örgüt elebaşının talimatı doğrultusunda Asya Katılım Bankası’na (Bank Asya’ya) yatırdıkları, banka hesaplarında ‘burs’, ‘bağış’ ve ‘himmet’ adı altına para topladıkları ve bu organizasyonu son ana kadar sürdürdükleri kaydediliyor.

Kaynak Holding’in dijital verilerinden derlenen bilgilerde ayrıca, aralarında FETÖ elebaşı ve 15 Temmuz Darbe girişiminin sözde ‘sivil imamı’ Kemal Batmaz’ın da olduğu ‘dua listesinde’ adı geçen bu şüphelilerin, şirket bünyesinde Çamlıca Akademi Yapılanması olarak adlandırılan bir birim oluşturulduğu, bu birimin ulusal ve uluslararası basında Gülen hakkında çıkan haberleri sakladığı öğrenildi. 60 şüphelinin sözkonusu birimde görev yaptığı belirtildi.
Kaynak: İHA