'ABD'de Enerji Devrimi Yaşanıyor'

ABD Enerji Bakanı Perry: 'Enerji üretiminde ABD'nin sorumlu hareket etmesi ve temiz enerjiye odaklanması gerek'.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, enerji sektöründeki yeni teknolojik gelişmeler ve inovasyonlar sayesinde ülkesinde enerji devriminin yaşandığını söyledi.

ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston kentinde devam eden IHS Markit CERAWeek 2018 Enerji Konferansı'nın üçüncü gününde konuşan Perry, ABD'nin enerji endüstrisi ve Başkan Donald Trump'ın enerji politikaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2001-2014 yıllarında Teksas eyaleti valisi olan Perry, Houston şehrinin ve Teksas eyaletinin, dünyanın enerji başkenti olduğunu ifade ederek, enerji sektöründe güçlü bir iyimserliğin bulunduğunu ve ABD'de yeni bir enerji realizminin yaşandığını belirtti.

Perry, 1970'li yıllarda ABD'nin enerji kıtlığı yaşadığına dikkati çekerek, bu dönemde ülkesinin dışa bağımlı olan enerji politikalarını yanlış bulduğunu dile getirdi.

ABD'nin son 10 yılda hızla artan kaya petrolü ve kaya gazı üretimine işaret eden Perry, "Teknolojik gelişmeler ve inovasyonlar sayesinde şu anda ABD'de enerji devrimi yaşanıyor." dedi.

Perry, ABD'nin geçen sene net doğalgaz ihracatçısı konumuna geldiğini, şu ana kadar 27 ülkeye sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihraç ettiğini ve geçen sene bir önceki yıla göre kömür ihracatını da yüzde 56 artırdığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın regülasyonları azaltması ve kurumlar vergisini indirmesinin, Amerikalı enerji şirketlerine ve genel olarak endüstriye büyük katkıda bulunacağını vurgulayan Perry, ABD'nin enerji teknolojisinin de Latin Amerika ve Afrika ülkelerine ihracatının gerçekleşmesi durumunda bu bölgelerde daha çok insanın elektriğe ve temiz enerjiye erişim imkanının oluşacağını bildirdi.

Perry, ayrıca, Trump'ın altyapı harcama planının enerji sektöründe boru hattı projelerinin tamamlanmasına ve istihdamın yaratılmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

- "Enerji üretiminde sorumlu olmalıyız"

Perry, bugün fosil yakıtların küresel enerji tüketimi içinde yüzde 80'lik payının bulunduğunu belirterek, enerji üretiminde ABD'nin sorumlu hareket etmesi ve temiz enerjiye odaklanması gerektiğini söyledi.

ABD'nin 2005-2017 yılları arasında karbon emisyonlarını yüzde 14 azaltarak bu alanda dünyada lider konumda olduğunu kaydeden Perry, hem fosil yakıt üretiminin devam etmesinin hem de çevreye duyarlılığın aynı anda mümkün olduğunu savundu.

Fosil yakıt üretiminin ve çevresel duyarlılığın aynı anda ABD enerji devriminin bir parçası olduğunu vurgulayan Perry, "1970'lere göre son 10 yılda çok daha fazla enerji ürettik ve bunu daha temiz, çevreye daha duyarlı şekilde gerçekleştirdik. Bu inovasyonlar sayesinde oldu. Fosil yakıtları daha da temiz hale getirebiliriz." ifadesini kullandı.

Perry, ayrıca, ABD'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleer enerjiye de ağırlık vereceğini belirtti.
Kaynak: AA