'17-18 Yaşındaki Gençleri Çatışmaya Yolluyorlardı'

Hatay'da Suriye'ye kaçmak isterken Hassa ilçesinde yakalanan PKK mensubu 2 sanığın on beşer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı Sanık Muhammed: 'Örgüt içerisinde bulunduğum dönemde toplam 23 yıllık sürede herhangi bir silahlı çatışmaya girmedim. Yaşım büyük olduğu için beni eylemlere göndermiyorlardı, daha çok 1718 yaşındaki gençleri çatışmalara yolluyorlardı'

Hatay'da yaklaşık 8 ay önce Suriye'ye kaçmak isterken Hassa ilçesinde yakalanan PKK'lı iki terörist hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Suriye uyruklu Anwr Muhammed (25) ve Reşit Alo (27) tutuklu bulundukları İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenen sanıklar, tercüman aracılığıyla savunma yaptı.

Sanıklardan Muhammed, 2014 yılında evden kaçıp PKK/KCK saflarına katıldığını anlattı.

Örgütün yapılanmasındaki isimleri aktaran Muhammed, 2016 tarihinde Afrin'den önce Racu'ya araç ile geldiklerini sonra sınırdan Türkiye'ye geçtiklerini aktardı.

- Çatışmalarda çocukları kullandıklarını itiraf etti

"Agit Kotol" ve "Derviş" isimli örgüt mensuplarının kendilerini karşıladığını ifade eden Muhammed, şöyle devam etti:

"Örgüt içerisinde telsizle iletişim kuruluyordu. Telsiz kodlarını ve bu konuda bildiklerimi de emniyette ayrıntılı olarak anlattım. Teslim olduktan sonra mutfak tüpü ile hazırlanan patlayıcı tuzaklanan yeri jandarmaya ben gösterdim. Örgüt içerisinde bulunduğum zamanda ara sıra yolları kontrole gidiyorduk. Bu esnada bu düzenekleri görmüştüm. Düzenekleri kimin yerleştirdiğini bilmiyorum. Örgüt içerisinde bulunduğum dönemde toplam 2-3 yıllık sürede herhangi bir silahlı çatışmaya girmedim. Yaşım büyük olduğu için beni eylemlere göndermiyorlardı, daha çok 17-18 yaşındaki gençleri çatışmalara yolluyorlardı."

Tutuklu sanıklardan Alo ise Türkiye'ye 4 örgüt üyesiyle birlikte giriş yaptığını anlattı.

Her yıl Amanoslar'da genel bir toplantı yapıldığını ancak kendisinin katılmadığını aktaran Alo, "Örgütteki hayat şartları çok zordu bu nedenle Afrin bölgesine gitmek için örgütten ayrıldım." ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Mayıs'a erteledi.
Kaynak: AA