Ürdün'de 'Kadınlara Özel' Oto Tamirhanesi

Ürdünlü Hani, geçen yıl açtığı kadınlara özel tamirhaneyle ülke çapında bir ilki gerçekleştirdi 35 yaşındaki Ürdünlü kadın, 'Bir güzellik salonunda ya da terzi olarak çalışabilirdim ama beni özel kılacak bir iş yapmak istedim' diyor.

LEYS EL-CUNEYDİ - Ürdün'ün İrbid kentinde yaklaşık 4 ay önce "kadınlara özel" bir oto tamirhanesi açıldı. Tabeladaki ismi görenler bile bu işe bir kadın eli değdiğini hemen anlıyor.

Ürdün'de güzellik salonları ve spor kulüplerinin yanı sıra artık kadınlara özel oto tamirhanesi de hizmet veriyor. İrbid kentindeki bu tamirhane, ülke çapında ilk olma özelliğini taşıyor. Ürdünlü bir kadının işlettiği tamirhane, bu mesleği erkeklerin tekelinden alırken toplumun kadına bakışını da değiştiriyor.

- İrbid Çiçeği: Kadınlara özel oto tamirhanesi

Toplumsal engelleri aşarak kasım ayında bu işe girişen Belkıs Beni Hani, "İrbid Çiçeği" adını verdiği tamirhanenin hikâyesini "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" öncesinde AA muhabirine anlattı.

Bankacılık ve finans bölümü mezunu Hani, "Daha önce uluslararası kuruluşlara bağlı bir klinikte müdür olarak çalışıyordum. Oradaki görevimi bırakınca işsiz kaldım. Bir güzellik salonunda ya da terzi olarak çalışabilirdim ama beni özel kılacak bir iş yapmak istedim." dedi.

Hani, araba tamirciliği konusunda 6 ay mekanik kurslarına devam ederek temel bilgileri öğrendiğini aktardı.

Pek çok Ürdünlü kadının işe giderken otomobil kullandığına işaret eden Hani, araçları bozulunca tamirciye gitmek zorunda kalan hemcinslerinin, erkeklerin olduğu ortamlara girdiklerinde psikolojik baskı hissettiklerini söyledi.

Hani, kadınların kendilerine özel bir tamirhane bulduklarında buraya girmek için eşleri, kardeşleri ya da akrabalarını beklemek zorunda kalmadıklarını dile getirdi.

- "Tamirciliğin üzerimdeki etkisi büyük"

İki çocuk annesi 35 yaşındaki Hani, ailesinin tamirhane açma fikrine karşı çıkmadığını, aksine cesaretlendirdiğini belirterek, müşterilerinden çoğunun konu komşu ve akrabaları ile bu fikirle "kadın emek piyasasında iz bıraktığını" düşünen kişilerden oluştuğunu aktardı.

Hani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geleneksel kadın meslekleri yadırganmıyor ve buradaki rekabet piyasası da çok büyük. Bu meslekler hem kolay hem de kadınlara daha uygun. Tamircilik ise toplum için yeni bir şey ve üzerimdeki etkisi büyük."

İşinde henüz yeni olan Hani, müşterilerin güvenini kazanmak için tamirhanede bir erkek ustayla birlikte çalıştığını söyledi.

- "Toplum destek olmalı"

Tamirhanenin müşterilerinden bankacı Rağde Abdulkerim de kadınlara araçlarını tamir ettirecekleri güvenli bir ortam oluşturduğu için toplumun Hani'ye destek olması gerektiğini vurguladı.

Abdulkerim, bu mesleği icra eden erkeklere saygı duyduklarını ancak kadınlara özel tamirhanenin, onlara yanlarında bir erkeğe ihtiyaç duymadan araçlarını tamir ettirme rahatlığı sunduğunu sözlerine ekledi.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Ürdün'de kadınların yüzde 30'u işsiz, bunların yüzde 65'i ise üniversite mezunu.
Kaynak: AA